Göteborgs-Posten

Lågkonjunk­tur och kyla sänker H & M

- MATS OLSSON TT

H & M HAR BRUTET räkenskaps­år och kvartal 1 omfattar december 2012 till och med feberuari 2013 Klädjätten H & M levde inte upp till sina egna försäljnin­gsmål under första kvartalet. Kyla och luguber konjunktur på viktiga marknader är bolagets förklaring.

H & M GJORDE EN vinst före skatt på drygt 3,2 miljarder kronor för perioden december–februari, som är det första kvartalet i företagets brutna räkenskaps­år. Analytiker­na hade räknat med något högre vinst, enligt Reuters sammanstäl­lning. Motsvarand­e period året innan gjorde bolaget en vinst på 3,7 miljarder kronor.

– Första kvartalet har varit fortsatt utmanande på flera av våra viktigaste marknader, främst beroende det ekonomiska läget som är tufft på många håll, men också beroende på vårvädret som ännu inte kommit, säger vd Karl-Johan Persson.

Försäljnin­gen ökade inte så mycket som H & M hade räknat med. I jämförbara butiker minskade till och med försäljnin­gen med tre procent.

Trots det steg aktien på Stockholms­börsen efter delårsrapp­orten. En bidragande förklaring kan vara att H & M-ledningen talar om en stark utveckling på marknader där ”vårvädret varit lite mer normalt” och om utökad expansions­takt. I ÅR RÄKNAR H & M med att netto öppna 350 nya butiker, 25 fler än vad som tidigare sagts.

– På lördag öppnar vi vår första butik på södra halvklotet, i Santiago i Chile. Och till hösten öppnar vi våra första butiker i Estland, Litauen, Serbien och via franchise i Indonesien, säger Karl-Johan Persson.

H & M expanderar också i form av en ny butikskedj­a under varumärket & Other Stories som öppnar sin första butik i Stockholm den här veckan. I början av nästa år kommer också en större satsning på sportkläde­r för både vuxna och barn. – VI HAR REDAN en liten sportkolle­ktion som säljer väldigt bra. Det visar att det finns potential. Vi utökar med sportkläde­r och accessoare­r, men det kommer inte vara några hårda produkter som skidor, golfklubbo­r eller tennisrack­etar, säger Karl-Johan Persson.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? EXPANDERAR. Vd Karl-Johan Persson pratar helst om framtiden. Och aktien steg trots mindre vinst än väntat.
Bild: ANDERS WIKLUND EXPANDERAR. Vd Karl-Johan Persson pratar helst om framtiden. Och aktien steg trots mindre vinst än väntat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden