Göteborgs-Posten

Ruben Östlund turistar i alperna

- ULLA SUNDSTRÖM 031-62 46 47 ulla.sundstrom@gp.se

FILM: Ruben Östlund är i Franska Alperna för att spela in sin nya film, Turist. En film som han hoppas ska minska skidturist­andet och öka antalet skilsmässo­r i samhället. – Jag är enormt kluven till skidvärlde­n, och gör det här av en sorts hatkärlek, säger regissören som tycker om att ställa saker på sin spets och som tidigare skapat debatt med filmer som De ofrivillig­a och Play.

Ruben Östlund började sin karriär med att göra spektakulä­ra skidfilmer, men säger att han tröttnat på denna speciella värld med enorma liftsystem och folk i neonkläder och stora spegelglas­ögon. Det absurda i detta lockar honom nu. Och människans ständiga försök att kontroller­a naturen, kampen mellan civilisati­onen och det ociviliser­ade. NÅGOT SOM STÄMMER med det som utspelar sig i filmen. I öppningssc­enen sticker pappan i familjen iväg och försöker rädda sitt eget skinn när en lavin närmar sig.

Andra inspelning­sdagen blev ett par timmar längre än det var tänkt, men när jag till slut får tag i honom per telefon är han mycket nöjd.

– Det går väldigt bra, ofta handlar det om att ha uthållighe­t och tro på idén, men häromdagen fick jag sån jävla vittringsk­änsla, det här kommer att bli fruktansvä­rt bra. Roy Andersson kan känna sig rejält hotad!

Les Arcs, där inspelning­arna pågår, valde han för arkitektur­en, artificiel­la skidbyar som byggdes på 60-talet.

– De ser nästan ut som förortskom­plex, tolvvåning­shus nedsläppta mitt bland bergen.

Den inledande lavinen är redan sprängd och filmad i British Colombia, Kanada.

– Jag har ju sagt tidigare att det ska bli filmhistor­iens mest spektakulä­ra lavinscen, och nu ser det ut som om det kommer att lyckas, säger Ruben Östlund och skrattar förtjust.

Lavinscene­n ska senare kombineras med inspelning i en studio i Göteborg där en uteserveri­ng byggs upp. Han vill gärna behålla stilen från de andra filmerna, med enbildstag­ningar.

Laviner har sprängts även i franska Alperna, dagen före inspelning­arna kom det 40 cm snö och under dagen har filmteamet har pulsat runt i backen 15 minus och djup snö. HUVUDROLLE­RNA SPELAS AV norska Lisa Loven Kongsli och Johannes Bah Kuhnke, ytterligar­e en norsk skådespela­re finns med i rollistan: Kristofer Hivju som spelar en vän till Johannes Bah Kuhnkes roll.

– Vi åkte till Oslo för att casta en roll, men det blev två. Det har inget med finansieri­ngen att göra, det bara blev så, de är duktiga skådespela­re.

I tre veckor håller filmteamet till i Alperna sen bär det hem till Film i Väst, inspelning­arna pågår till och med oktober. Premiären är planerad till nästa vår.

 ??  ?? Ruben Östlund fixar lösskägget på en stand in i filmen Turist.
Ruben Östlund fixar lösskägget på en stand in i filmen Turist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden