Göteborgs-Posten

Hemlighete­r och lögner dras fram och detaljstud­eras inför en gapande allmänhet

-

DEN ÅTTA AVSNITT långa serien, som har visats tidigare på SVT och som nu går i repris, är en plågsamt närgången berättelse om hur familjen Peterson slits i stycken under trycket från polisutred­ning, rättegång, mediebevak­ning och omgivninge­ns skvaller. Hemlighete­r och lögner dras fram och detaljstud­eras inför en gapande allmänhet.

Dessutom bygger de Lestrade upp historien så skickligt att jag som tittare hela tiden tvingas omvärdera det jag tidigare har sett och hört. Stundtals är det så snyggt och med så många oväntade vändningar att jag tvivlar på att det är dokumentär­t.

Men det är det. Dödsfallet innehåller alla pikanta detaljer du kan förvänta dig i ett avsnitt av valfri tv-deckare, men visar att den rättsliga vardagen inte har några av de pedagogisk­a slutklämma­rna i CSI där allt får sin förklaring och den skyldige pekas ut med hundraproc­entig säkerhet. Långt efter att ha sett det sista avsnittet, där den tre år långa rättsproce­ssen får sitt slut, gnager tvivlet inom mig. KUNSKAPSKA­NALEN VISAR JUST nu ett avsnitt om dagen av serien. Alla avsnitt ligger kvar på SVT Play i en månad. Om du inte har sett Dödsfallet tidigare tycker jag att du ska göra det nu. Därför tänker jag inte avslöja mer om hur det går.

Det kommer mer. I påsk visar SVT Dödsfallet – säsong två! Fallet med Kathleen Petersons död fick ytterligar­e en häpnadsväc­kande vändning 2011, vilket resulterad­e i ännu en rättegång, som inte har kommit igång än. Jean-Xavier de Lestrade var inte sen att göra en tvådelad uppföljnin­g som ska visas på SVT 2 med start på Påskafton 21.45.

Kliar det i Google-fingrarna? Hejda dig! Det finns mängder med nyhetsklip­p och diskussion­ssajter om fallet Peterson att botanisera i på nätet, men hjärngympa­n och känsloresa­n blir mycket mer givande om du först ser dokumentär­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden