Göteborgs-Posten

Bevarar regimens livsöden

- HÅKAN LINDGREN

I sin bok För en sång och hundra sånger, skriver Liao Yiwu om sin tid som politisk fånge i Kina under början av 90-talet. Boken har just kommit ut i svensk översättni­ng.

SKILDRAR FÅNGENSKAP.

fängelset och erfarenhet­en att leva som hemlös, illegal i sitt eget land. Han anade att massakern på Himmelska fridens torg 1989 skulle

Under den arabiska våren sade folk: det viktigaste ögonblicke­t var när vi slutade vara rädda för systemet. Då kunde vad som helst hända. När slutade du vara rädd? inte ha valt så fula ledare som Kina har haft och fortfarand­e har. Tror du att en sådan delning kan ske fredligt?

– Ja, som en fredlig skilsmässa. Utveckling­en mot allt större statsbildn­ingar har varit en ständig källa till orättvisor, men om en stor stat klyvs i flera små borde det betyda ett slut på konflikter­na. Under större delen av sin historia har Kina inte varit enat, och det har ofta varit de bästa perioderna.

Yiwu lämnade Kina 2011 och bor nu i Berlin.

Är du orolig för att du med tiden kommer att tappa kontakten med de ämnen du vill skriva om?

– Under den nuvarande regimen kommer fler och fler människor att emigrera. Jag kommer alltid att kunna träffa folk som lyckats fly från Kina. För min del är det bra, men för Kinas del är det inte det, så jag hoppas att folk en dag slutar emigrera. Då kommer jag kanske att sluta skriva.

 ?? Bild: CAROLINE TIBELL ??
Bild: CAROLINE TIBELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden