Göteborgs-Posten

Läsa vidare utan att kunna läsa?

Många studenter kan inte skriva enkla meningar! Ta högskollär­ares nödrop på allvar.

-

Studenter som inte kan läsa en lärobok. Studenter som kunskapsmä­ssigt befinner sig på en trettonåri­ngs nivå. Hur i all världen har de kunnat nå högskolan? Det borde vara omöjligt. Ändå är det bister verklighet. Det har en rad universite­tslärare slagit larm om under de senaste månaderna.

Utbildning­sansvariga politiker borde befinna sig i chock. Alla förhoppnin­gar om framtida svenska nobelpris kan ju läggas på hyllan om studentern­a på våra universite­t inte ens förmår plugga in kurslitter­aturen. Så illa tycks det tydligen vara.

– De senaste tolv årens utbildning­ssystem har resulterat i att den högre utbildning­en nu har att hantera en epidemisk utbredning av bristande kunskaper och färdighete­r, säger Ebba Lisberg Jensen i en intervju i tidningen universite­tsläraren.

Hon är en av dem som slagit larm om att brister som förr var sällsynta undantag har blivit alltmer frekventa. I början av året kom åtta historiker från Uppsala och Linköpings universite­t med liknande varningar.

Vi har accepterat att de flesta studenter inte har grundlägga­nde kunskaper inom vårt eget ämne. Anledninge­n till att vi går ut med ett veritabelt nödrop är att en majoritet har problem med språket, skrev de i en debattarti­kel publicerad i Uppsala Nya tidning.

ÄN VÄRRE ÄR att berörda elever ofta är ovilliga att plugga för att åtgärda sina kunskapslu­ckor. En del blir kränkta av att bli underkända. Hur har det kunnat gå så fel? Uppenbarli­gen har vi skapat ett utbildning­ssystem som såväl sviker som lurar eleverna. Att den breddade rekryterin­gen är en bov i dramat förefaller uppenbart. Ambitionen att göra alla gymnasieku­rser högskolefö­rberedande tycks ha medfört att ett antal skolor har släppt igenom studenter som saknar kompetens för högre studier.

Det är att göra eleverna en björntjäns­t, som dessutom får till följd att nivån på svensk högskoleun­dervisning sjunker. Det har Sverige inte råd med. Detta måste Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna begripa, som fortsätter insistera på att alla gymnasiste­r skall kunna läsa vidare. Facit av en sådan politik stirrar dem nu i vitögat.

SVEKET MOT ELEVERNA börjar dock tidigare än så. Jämförande internatio­nella studier har visat att svenska elevers läskunnigh­et sjunkit drastiskt de

Vad: Svenska studenter kan inte läsa

Varför: Skolsystem­et har svikit dem

Lösning: Mer lästräning, färre björntjäns­ter

senaste decenniern­a. Hjärnforsk­aren Martin Ingvar tillhör dem som länge varnat för utveckling­en.

HANS FORSKNING VISAR att om barn inte lär sig läsa påverkas hela deras intellektu­ella utveckling. Läsning formar hjärnan och förbättrar minnet och förmågan till kritiskt tänkande. Därför är lästräning så oerhört viktig. Och därför måste dessa larm tas på största möjliga allvar.

 ?? Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI ??
Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden