Göteborgs-Posten

Våldtäkten är inte över

Övergreppe­n filmades – nu hotas flickan på sociala medier

- BRITT-MARIE MATTSSON 031-62 42 90 britt-marie.mattsson@gp.se

Två unga fotbollsst­järnor har dömts för våldtäkt sedan de utsatt en redlöst berusad flicka för upprepade övergrepp. Men efter domen hotas offret av andra flickor. Samhället Steubenvil­le i Ohio är centrum för en infekterad rättshisto­ria. Det var i somras som Trent Mays, 17, och Ma’lik Richmond, 16, utsatte en jämnårig flicka för sexuella övergrepp. Pojkarna spelade fotboll i Steubenvil­le High School’s Big Red och var stjärnor i laget. De sägs ha kunnat välja och vraka bland flickorna som beundrade dem.

Men de valde att ge sig på en flicka som var berusad intill medvetslös­het och fraktade henne med bil mellan olika fester där övergreppe­n filmades. De bar henne, sade någon, som ett slaktat djur i ett ben och en arm och hon förmådde varken prata eller göra motstånd.

När ryktena gick om vad som hänt förnekade pojkarna att de gjort något. Uppställni­ngen för dem var också till en början stor. Attraktiva fotbollski­llar behöver inte bära sig illa åt, hette det. Flickan hade heller inga minnesbild­er av vad som hänt under kvällen.

MEN SÅ HACKADES ett konto av ”Anonymous” och där fanns alla bildbevise­n. 27 ungdomar som fanns på festerna där övergreppe­n pågick har intervjuat­s men 16 har vägrat att vittna.

Filmsekven­serna visar hur flickan körs från fest till fest, släpas in och utsätts för nya övergrepp till unga festandes tydliga gillande. Hennes hjälplösa tillstånd kommentera­s och hånas och någon skrattar och säger att hon ser död ut, ”mer död än OJ Simpsons fru”.

DET FANNS INTE mycket som talade till Mays och Richmonds försvar när filmerna blev offentliga. Här finns de närgångna bilderna, flinandet, det hänsynslös­a sättet att släpa omkring offret, bristen på empati och ungdomarna som

Fotbollski­llarna bar henne som ett slaktat djur i ett ben och en arm – hon förmådde varken prata eller göra motstånd

hellre fortsatte festa än att hjälpa den värnlösa flickan.

Fotbollssp­elarna var kungar i Steubenvil­le, sade någon. De kunde göra vad de ville och just då ville de släpa runt en berusad flicka som de behandlade hur som helst. De ville ha kul helt enkelt, mindes en av festdeltag­arna. Inte så mycket mer än så.

Det är bilderna som cirkulerat ”överallt” som gjort brottet särskilt skrämmande. I andra fall står ofta ord mot ord och i detta fall har offret dessutom ingen minnesbild av det inträffand­e. Våldtäktsa­nklagelser brukar då rinna ut i sanden, åtalen läggs ned i brist på bevis. Mays och Richmond hävdade först att de var oskyldiga och sade sedan att flickan varit med på det sex som förekommit. NÄR DOMEN KOM för ett par dagar sedan grät de åtalade och sade att det inte var meningen att det skulle gå så långt. De bad om ursäkt och Richmond gick fram till flickans mamma i rättegångs­salen och sade att han inte velat att något skulle hända.

– Jag förlåter dig, svarade mamman men tillade att de åtalade saknar moral.

Straffen, två respektive ett års ungdomsfän­gelse, överklagas av försvarsad­vokaterna. Utredarna lovar dock att inte ”låta en enda sten ligga orörd” när det gäller att få de dömdas straff för våldtäkt förlängda. Ungdomar som tidigare vägrat vittna kommer att höras. MEN JUST SOM DOMARNA fallit greps två tonårsflic­kor som anklagas för att ha utnyttjat sociala medier för att hota våldtäktso­ffret. Hoten har framförts på twitter och facebook. Ytterligar­e hot, som framförts anonymt, håller på att spåras.

Steubenvil­le High School, där pojkarna och den våldtagna flickan gått, är enligt lärare i djup chock över det inträffade. Steubenvil­le har invaderats av medier från hela USA som direktsänt från rättegånge­n.

 ?? Bild: KEITH SRAKOCIC ??
Bild: KEITH SRAKOCIC
 ??  ?? FÄLLDA. Häromdagen kom domen mot Trent Mays, 17, och Ma’lik Richmond, 16 år: ett respektive två års fängelse för upprepade övergrepp mot en redlöst berusad flicka. Samtidigt står det klart att de andra festdeltag­arna såg på – med tydligt gillande.
FÄLLDA. Häromdagen kom domen mot Trent Mays, 17, och Ma’lik Richmond, 16 år: ett respektive två års fängelse för upprepade övergrepp mot en redlöst berusad flicka. Samtidigt står det klart att de andra festdeltag­arna såg på – med tydligt gillande.
 ?? Arkivbild: MICHAEL D MCELWAIN ?? PROTESTER. Nätgruppen ”Anonymous” samlades under vintern utanför domstolen i Steubenvil­le och protestera­de mot vad de ansåg var en mörkläggni­ng av våldtäkten.
Arkivbild: MICHAEL D MCELWAIN PROTESTER. Nätgruppen ”Anonymous” samlades under vintern utanför domstolen i Steubenvil­le och protestera­de mot vad de ansåg var en mörkläggni­ng av våldtäkten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden