Göteborgs-Posten

Kung Bore häktad i sin närvaro

- ANDREAS OLSSON vg@gp.se

KUNG BORE ÄR häktad i sin närvaro, skäligen misstänkt för att ha kidnappat Våren. Åklagarna är svala och hänvisar till kommissari­e Winter. Jag är förstås, precis som alla andra, innerligt trött på att inkarneras till ingenjör Andrée varje morgon, men hör jag ytterligar­e en person säga Vad hände med den globala uppvärmnin­gen? vet jag inte vad jag gör. Denna snusförnuf­tighet har den senaste tiden dykt upp överallt: över lunchborde­t, på Fejsboken och i skämtteckn­ingar. Jag är förstås inte dummare än att jag inser den komiska poängen, men samtidigt vämjes jag över att den andas en självbelåt­en vad-var-det-jag-sa-attityd som antyder att det där med utsläpp av koldioxid är blaha blaha. Vi måste lyfta blicken och skaka liv i våra synapser. Här kommer några förutfatta­de meningar att pröva i cellskapsl­ivet:

PSST 1

Ehn gång är ingen gång, men det börjar bli en vana att sverigedem­okrater blir uteslutna ur partiet för att de inte vill polera upp ytan. Det står många tomma SD-stolar runt om i Sverige. Fast SD misströsta­r knappast när nu migrations­ministern tar SD dit han kommer.

PSST 2

Samtidigt som Byggnads förbereder sig för en eventuell strejk vid påsk, varslar nu Påsken själv om att gå ut i strejk. I ett pressmedde­lande skriver Påsken att det är hög tid att högtiderna­s utsatta situation tas på allvar: Som Påsk har jag oerhört osäkra arbetstide­r; jag kan aldrig planera mitt liv eftersom jag inte vet när jag kommer. Det är också med fasa jag ser på hur styvmoderl­igt pingsten har blivit behandlad. För övrigt ryktas det att Kristi himmelsfär­dsdag riskerar att skjutas upp på grund av strejken på Lufthansa.

PSST 3

Häromdagen rapportera­des det att ovanligt få får starta friskolor. Endast fyra av tio ansökninga­r godkänns av Skolinspek­tionen. En obekräftad ryktesspri­dare menar att kraven för att bli godkända är så lågt ställda att det är ytterst få ansökninga­r som inte lever upp till kraven.

PSST 4

I veckans Veckans brott befann sig Leif GW på Kungliga Operan för att utreda mordet på Gustav III. Det hade varit mycket mer spännande om GW sneddat över Gustav Adolfs torg bort till Kulturdepa­rtementet. Där ligger en hund begraven. Eller åtminstone den svenska kulturpoli­tiken.

PSST 5

I onsdags var det premiär för TV4:s nya satsning Helt sjukt där programled­aren och hypokondri­kern David Hellenius pratar med andra programled­are med hypokondri om hur det är att vara programled­are som pratar om sin hypokondri i tv. Hypokondri innebär som bekant att en person tror sig vara sjuk utan att vara det. Simulering ligger helt i linje med TV4:s programpol­icy eftersom man sedan länge har en fix idé att man gör program med innehåll utan att göra det. Kanske bättre med inbillning, än ingen bildning alls.

PSST 6

Helt sjuk på riktigt är historien om mamman som ringde till Sjukvårdsu­pplysninge­n sedan hennes lille son svalt en tiokrona. Mamman lugnades dock av beskedet att den skulle komma ut den naturliga vägen. Dagen därpå kom dock en femkrona ut. Den förbryllad­e mamman ringde då återigen Sjukvårdsu­pplysninge­n och fick informatio­n om att det var alldeles naturligt: nuförtiden ska alla ha betalt.

PSST 7

I går var det världs poesidagen och nog borde vi nutidsmänn­iskor byta perspektiv från det prosaiska till det poetiska. Utan att passera Prozac på vägen. Poesi är i sanning underhålln­ing som håller under, bär upp och ytterst sätter oss i kontakt med vårt innersta. Man kan bli lyrisk för mindre. Och eftersom det var vårdagjämn­ingen i onsdags lät jag mig inspireras till följande lilla alster på fri blandvers: Om var dag för jämnan vore vårdag Då skulle vår dag var dag vara vår. Att var dag är vår blir vår tröst i höst.

OBS! Pröva gärna dessa samtalsämn­en hemma.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden