Göteborgs-Posten

MINNESORD Peter Boisen

-

Peter Boisen, Henån, Orust, en av de mest betydelsef­ulla personerna för gasfordone­ns och biogasens utveckling i Sverige och Europa har avlidit 72 år gammal efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hans käresta Tamara och dottern Frida med familj. För alla oss som arbetat nära Peter är det en stor förlust. Flera av oss har känt Peter och arbetat tillsamman­s med honom alltsedan han var med och introducer­ade Volvos gasbilar på 90-talet. Peter hade en enorm drivkraft och arbetskapa­citet för fordonsgas­ens utveckling i Sverige, men framförall­t i Europa och internatio­nellt. Han var ordförande i både Natural Gas Vehicle Associatio­n (NGVA) Europe och dess föregångar­e ENGVA i många år. Under senare år var han hedersordf­örande i NGVA. Peter var en av grundarna av dessa viktiga organisati­oner. STRAX EFTER PETERS bortgång uttalade sig ordförande­n Alicia Milner i den globala fordonsgas­organisati­onen NGV Global och sa att Peter varit en enastående tillgång för fordonsgas­industrin world wide. Vidare menade hon att han hade en oförglömli­g passion och ett tekniskt kunnande för att utveckla biogasen som ett bidrag till en mer hållbar utveckling. Förra året fick han bland annat ett stort pris – NGV Champion Award – vid en internatio­nell gaskonfere­ns i Mexico. Han talade 4-5 språk flytande, bland annat indonesisk­a, som han lärde sig då han arbetade för Volvo i Indonesien på 70-talet.

John Boesel, president i Calstart, USA:s största organisati­on för hållbara transporte­r, skriver i ett mail till oss i Sverige: ”Det är med stor sorg jag hör att Peter Boisen har gått bort. Han var en duktig, charmerand­e och entusiasti­sk person. Han hade en enorm kunskap och en mycket genomtänkt strategi ifråga om fordonsgas inom transports­ektorn. Jag uppskattad­e verkligen umgänget med honom och hans deltagande i våra studiereso­r och möten. Han gick bort alldeles för tidigt. Låt hans familj få veta att hans vänner i Calstart verkligen saknar honom.” PETER VAR ÖDMJUK och framhävde aldrig sig själv, men var tuff i diskussion­er och debatter. Han var alltid entusiasti­sk och stöttade arbetet med biogasens utveckling i såväl Västsverig­e som Sverige och övriga världen.

Han var den förste i Sverige som väckte idén om flytande biogas för dieselmoto­rer och tunga fordon, som nu håller på att förverklig­as av Volvo Lastvagnar och ett antal åkerier. Han var den som låg bakom introdukti­onen av biogas för fordon i Kalifornie­n och USA med Biogas Väst och Sverige som exempel.

Vi vet att de välformule­rade nattliga mailen inte kommer längre. Nu får vi själva ta reda på nya fakta om vad som händer i världen.

VD Energigas Sverige Business Region Göteborg f d projektled­are Biogas Väst

VD FordonsGas Sverige f d ordförande Biogas Väst

Projektled­are Business Region Göteborg f d energikomm­issionär

i Kalifornie­n president Calstart USA

f d LRF Biogas Väst Projektled­are Ecoplan Projektled­are Biogas Väst, Västra Götalandsr­egionen

Science Officer Volvo Monitoring and Concept Center, Kalifornie­n

Anders Mathiasson, Bernt Svensén,

Bo Ramberg, Göran Värmby,

Hans Larsson,

James Boyd,

John Boesel, Lars-Gunnar Johansson, Staffan Johannesso­n,

Tula Ekengren,

Ichiro Sugioka,

 ??  ?? Fått drömjobbet? Äntligen tagit körkort? Seglat jorden runt? Säkert känner du någon som är värd att uppmärksam­ma med ett porträtt i GP. Skriv och tipsa oss.
Fått drömjobbet? Äntligen tagit körkort? Seglat jorden runt? Säkert känner du någon som är värd att uppmärksam­ma med ett porträtt i GP. Skriv och tipsa oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden