Göteborgs-Posten

I stöpsleven

-

rikanska attacker under senare år. Obama har trappat upp användande­t av drönarna dramatiskt trots att han under valkampanj­en 2008 kritiserad­e George W Bush för att dennes politik skapade fler terroriste­r än de som dödades. TILL KRITIKERNA I DAG hör Stanley McChrystal, som Obama sparkade som militär ledare för Afghanista­nkriget. McChrystal anser att drönarna späder på inställnin­gen till USA som arrogant. McChrystal beskriver den amerikansk­a arrogansen som att ”vi kan flyga vart vi vill, vi kan skjuta var vi vill och vi gör det för att vi kan det”.

USA var till en början överlägset i drönarkapa­citet men detta vapen utvecklas numera av en rad länder och kan komma i händerna också på terrororga­nisationer som har kontakter som kan utnyttjas.

Att skydda USA från attacker är presidente­ns främsta uppgift. Det gör att bombattent­atet i Boston – som är det första omfattande som genomförts på allmän plats sedan 2001 – får en särskild betydelse. Att leta rätt på och gripa potentiell­a våldsverka­re har högsta prioritet. BARACK OBAMA LOVADE under valrörelse­n 2008 att stänga fånglägret på Guantanamo­basen på Kuba. Han skrev under en presidento­rder i början av 2009 men lägret är fortfarand­e inte stängt.

Det är en komplicera­d juridisk och politisk härva men Obama har inte heller hållit frågan levande sedan han stött på motstånd. Detta i motsats till andra frågor – som vapenrestr­iktionerna – som röstats ned i kongressen. Där har Obama efter motgången agerat med en massiv mejlflod, tal och ombud som agerar på hans uppdrag.

 ?? Bilder: CHARLES KRUPA, ERIC GAY, MATT YORK OCH SHANE T MCCOY ?? att inte ha klarat jobbet bättre än sina föregångar­e.
Bilder: CHARLES KRUPA, ERIC GAY, MATT YORK OCH SHANE T MCCOY att inte ha klarat jobbet bättre än sina föregångar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden