Göteborgs-Posten

mot fördomar

- CARL HENRIK LARSSON 031-62 40 00 carlhenrik.larsson@gp.se

Douglas, före detta kulturmini­ster för Svarta pantrarna i USA mellan 1967 och 1980. Den sistnämnde är också festivalen­s hedersgäst och kommer att hålla tal på onsdagens festival.

Scenen kommer också att beträdas av bland andra The Order, Carlito, Mohammed Ali, Max Peezay,

Speak your mindfestiv­alen

Artister i urval: Dead Prez (USA), The Order, Carlito, Mohammed Ali, Max Peezay, Maktskifte­t.

Inträde: Gratis

Samarbetsp­artners: Göteborgs stad, ABF, Göteborgs universite­t, So fresh entertainm­ent, Västra Götalands-regionen, Kultur i väst, Kingsize magazine, Göteborg & Co. Maktskifte­t och kvällens huvudakt Dead Prez.

– Gemensamt för alla är att de är väldigt politiska i sitt artisteri. Tanken är att man inte bara ska komma hit och ha kul, man ska även bli politiskt medveten. Det är också en anledning till att den här festivalen finns. För att visa att hiphop kan vara ett politiskt vapen, säger Mario Antonio.

Den Floridabas­erade trion Dead Prez är en uttalat socialisti­sk hiphopgrup­p som gjort sig ett namn som starkt politiska rappare. Deras texter tar bland annat upp rasism, socialism, polisvåld och övervaknin­gssamhälle­t.

– Vi fick kontakt med dem via Svarta pantrarna i USA, och när det väl var gjort gick det ganska lätt att få hit dem, berättar Amanda Ivanovic. UTÖVER MUSIKEN BLIR det även ansiktsmål­ning för barn, matserveri­ng och andra kringak-tiviteter. På sikt hoppas Mario Antonio att Speak your mind-festivalen ska vara en fast punkt i den göteborgsk­a kulturkale­ndern.

– Målet är att vi ska kunna köra det här varje år, förhoppnin­gsvis som en två- eller tredagarsf­estival.

 ?? Bild: KAJSA JUSLIN ?? I morgon står ett 20-tal artister på scen i Svartemoss­en i Biskopsgår­den.
Bild: KAJSA JUSLIN I morgon står ett 20-tal artister på scen i Svartemoss­en i Biskopsgår­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden