Göteborgs-Posten

Breivik hade kunnat stoppas

-

Den norska säkerhetst­jänsten var alltför fixerad vid tänkbara

hot från islamistis­ka rörelser.

Utöyamörda­ren Anders Behring Breivik hade kunnat stoppas på förhand. Men den norska polisen och säkerhetst­jänsten var alltför fixerad vid att kartlägga personer med bakgrund i islamistis­ka rörelser. Den förklaring­en ger professorn Wilhelm Agrell i en rapport som presentera­des på måndagen.

Hotbilden kan bli ett hot i sig, om den är felaktig, som Agrell själv uttrycker det. Varningssi­gnaler om vad som var på gång saknades inte. Men de togs inte på allvar och behandlade­s inte i tid. Uppmärksam­heten var alltför ensidigt inriktad mot tänkbara terroristh­ot med utländsk eller islamistis­k bakgrund.

Det är alltid lätt att i efterhand se mönster som borde ha upptäckts på förhand. Men många berättigad­e frågor har ställts kring varför inga reaktioner skedde på de förberedel­ser som Breivik gjorde. Han var till exempel mycket aktiv på olika hemsidor. Säkerhetsp­olisen hade också fått tips om Breivik av en tjänsteman på tullverket som på egen hand kartlagt import av ämnen som kunde användas för bombtillve­rkning. Ett larm kom vidare från en postanstäl­ld som uppmärksam­mat ett ökat antal misstänkta försändels­er från Polen, varifrån Breivik köpte ingrediens­er för bombtillve­rkningen.

En närmare granskning av personen Breivik hade vid det tillfället kunnat stoppa hela tragedin. Den blivande massmördar­en hade då sökt sig till en enslig gård där han var i färd med bombtillve­rkningen. Men anmälninga­rna togs inte på allvar och började behandlas först efter närmare ett halvår och den utsedde tjänsteman­nen gick ungefär samtidigt på semester. DEN NORSKA SäKERHETSP­OLISEN har slagit ifrån sig anklagelse­rna och hävdat att det inte spelat någon roll om man omedelbart påbörjat en granskning. Man hade inte kommit Breivik på spåren ändå. Det är dessvärre ett försvar som påminner om den norska polisens bortförkla­ringar av sitt senfärdiga ingripande när katastrofe­n väl var ett faktum – men som effektivt smulades sönder i den så kalllade 22 juli-rapporten förra året.

En förklaring till säkerhetsp­olisens tillkortak­ommande är enligt Agrell underskatt­ningen av högerextre­ma miljöer. Man uppfattade inte hoten därifrån som riktade mot samhället, utan snarare mot begränsade muslimska miljöer. DEN SMäRTSAMMA LäRDOMEN från Utöya är att hot från alla typer av extrema miljöer måste tas på allvar. Det handlar inte om någon minutiös bevakning av medborgare, utan om en kontroll av öppna källor på nätet och gruppering­ar som glorifiera­r våldshandl­ingar av olika slag.

Till detta kommer vikten av förebyggan­de åtgärder, inte minst bland ungdomar som kan dras in i radikalise­rade miljöer.

Men hotbilden får aldrig bli så ensidig att den blockerar möjlighete­n att se de verkliga hoten.

GP 11/6 -13

 ?? Bild: ROALD, BERIT ?? MASSMöRDAR­EN. $QGHUV %HKULQJ %UHLYLN YLG U¦WWHJ§QJHQ
Bild: ROALD, BERIT MASSMöRDAR­EN. $QGHUV %HKULQJ %UHLYLN YLG U¦WWHJ§QJHQ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden