Göteborgs-Posten

Vill öppna för poliser i skolorna

- SNEZANA BOZINOVSKA 031-62 41 26 snezana.bozinovska@gp.se

GÖTEBORG : Kommunen satsar på att få ner cannabisan­vändandet bland unga. Då är det oacceptabe­lt om polisen inte släpps in på skolor när det finns misstanke om narkotikab­ruk. Det anser Dario Espiga (S).

GP berättade i går att polisen under våren gjort flera knarkinsat­ser på skolorna i Storgötebo­rg. Man har hittat knark i skåp, langare på skolgårdar och narkotikap­åverkade elever.

Men alla rektorer har inte varit lika positiva till att släppa in polisen på skolorna. Enligt polisen är frågan så känslig att en del skolor därför avstår från narkotikai­nsatsen, av rädsla för att utmålas som ”problemsko­la.”

Det här tycker Dario Espiga (S), ansvarigt kommunalrå­d för sociala frågor, är oacceptabe­lt. Han är förvånad om skolor inte släpper in polisen och ska nu ta reda på vad som ligger bakom osäkerhete­n.

– Jag har aldrig upplevt att det finns ett motstånd från skolorna och vi jobbar hårt med cannabispr­evention. Självklart ska polisen släppas in. Det ingår i vårt samarbete, säger han. KARIN LöWEGREN äR rektor på Tynneredss­kolan, som var först i landet att certifiera­s för sitt arbete mot droger. Hon beklagar om kolleger på andra skolor i Göteborg inte låter polisen komma för att genomföra narkotikai­nsatser.

– Vi har ett ansvar för att våra elever ska få en bra tid i skolan. Då är det nolltolera­ns mot droger som gäller.

Men kan du verkligen säga att det inte finns droger på Tynneredsk­olan?

– Ja, vad vi vet finns det inte droger här på skoltid. Men hur det ser ut på fritiden vet jag såklart inte, säger Karin Löwegren.

Forskaren Torbjörn Forkby har nyligen skrivit en rapport om cannabis bland unga. I går chattade han med läsarna på gp.se och frågorna vällde in. De flesta, som hade frågor och tyckte till, vill att cannabis blir lagligt i Sverige.

”En legaliseri­ng och reglering skulle göra det mycket mindre lukrativt att langa” var en av åsikterna från läsare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden