Göteborgs-Posten

Slutkört på vägen som inte ens finns

- ULF NYSTRÖM 031-62 41 29 ulf.nystrom@gp.se

Christina Gissleholm och de andra grannarna tänker fira vägens stängning med fika på densamma. all genomfarts­trafik med bil.

– Äntligen! säger Christina Gissleholm som bott vid vägen i hela sitt 48-åriga liv.

– Det har varit väldigt, väldigt jobbigt under senare år, säger hon. Det har byggts fler och fler bostäder i Torslanda, men vägnätet har inte byggts ut, trafiken har ökat något otroligt och blivit oerhört störande.

Gissleholm tycker att Göteborgs Stad reagerat alldeles för långsamt på protestern­a och vädjandena från de boende längs vägen.

– Men nu stängs äntligen vägen! säger hon, det firar vi med kaffe och dopp ute på vägen på onsdag, det skall bli så lugnt och skönt. MEN STEFAN GRANATH är orolig för bilisterna­s vägval.

– En del bilister kommer säkert att köra via Skra bro och Björlandav­ägen och en del via Torslandav­ägen, säger han. Tyvärr kommer nog en del att slingra sig fram genom Låssby by, vilket vore väldigt olyckligt. Det skulle störa många boende och skapa nya risker.

Blir det omfattande trafik genom Låssby by kommer trafikkont­oret att bygga farthinder på Låssbyväge­n. Polisen kommer också att öka övervaknin­gen av Låssbyväge­n och Södra Låssbyväge­n de närmaste veckorna. BOENDE I CENTRALA Torslanda är oroliga för ökad trafik på Kongahälla­vägen.

– Det är redan outhärdlig­t mycket trafik här, säger Susanne Malm, som bor nära Torslanda torg. Vi kan inte använda vår fina uteplats, det är ett fruktansvä­rt väsen från trafiken nästan dygnet runt.

Malm och hennes grannar har hoppats på någon av de tvärförbin­delser som diskuterat­s i många år.

– Men inget händer, byggstarte­n flyttas fram gånger efter gång och trafiken tillåts växa för varje år. AVSTÄNGNIN­GEN av Södra Låssbyväge­n komplicera­s av att den inte är en väg, åtminstone inte i formell mening.

– Det är definitivt ingen kommunal väg, säger Granath. Men det är inte heller en enskild väg. Det är en fastighet som kan rymma en väg, men det har aldrig bildats någon vägsamfäll­ighet och därför finns i formell mening inte heller någon väg. Vi har skött vintervägh­ållningen och belysninge­n i många år, men det är inte vår väg.

Det gör trafikkont­orets beslut att stänga vägen komplicera­t.

– Vi har fattat beslutet att ändå stänga vägen med tanke på trafiksäke­rheten, säger Granath

– Beslutet går naturligtv­is att överklaga, men frågan är hur förvaltnin­gsdomstola­rna skall bedöma rätten att trafikera en väg som formellt sett inte existerar.

 ?? Bilder: KENT HALLGREN ?? Södra Låssbyväge­n trafikeras av i snitt 1 300 fordon per dygn, de flesta under en timma på morgonen och en timma på eftermidda­gen.
Bilder: KENT HALLGREN Södra Låssbyväge­n trafikeras av i snitt 1 300 fordon per dygn, de flesta under en timma på morgonen och en timma på eftermidda­gen.
 ?? Grafik: GP ??
Grafik: GP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden