Göteborgs-Posten

Rekordmång­a fall av gonorré

- ERIKA HÄLLBERG TT

STOCKHOLM: Antalet anmälda fall av gonorré fortsätter öka. Samtidigt kan chansen att bota infektione­n försvinna – bakterien blir allt mer resistent mot antibiotik­a. Förra året rapportera­des 1 098 fall av gonorré, en ökning med 16 procent jämfört med året innan, då 951 fall anmäldes.

Ökningen har lett till att antalöet fall i Sverige är uppe på de högsta nivåerna sedan 1989. Det visar siffror från Smittskydd­sinstitute­t (SMI).

– Det är en oroande utveckling, säger Inga Velicko, epidemiolo­g där. INFEKTIONE­N är mer än dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor, vilket till stor del beror på att den sprids mer bland män som har sex med män än i övriga befolkning­en. Men på SMI ser man också en ökning av antalet fall bland unga heterosexu­ella.

– Människor skyddar sig inte, det är förklaring­en. Flera studier visar att kondomanvä­ndningen är låg både bland ungdomar och unga vuxna.

Det som skapar stor oro hos forskarna är att man har sett att bakterien som orsakar gonorré är oerhört effektiv när det gäller att utveckla antibiotik­aresistens. Tidigare har det alltid funnits flera alternativ av antibiotik­a att ta till, men nu har resistens visat sig även mot det sista alternativ­et. I värsta fall kan det leda till att gonorré inte blir möjlig att behandla i framtiden. ENLIGT MAGNUS UNEMO, docent i mikrobiolo­gi vid universite­tssjukhuse­t i Örebro, är det här ett globalt folkhälsop­roblem.

– I dag rekommende­rar man internatio­nellt behandling med två skilda antibiotik­a.

Både Unemo och Velicko pekar på vikten av att skydda sig.

– Använd kondom och har man haft en oskyddad sexuell kontakt ska man testa sig. Man måste ta sitt ansvar, säger Inga Velicko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden