Göteborgs-Posten

Obamas nät över världen

- Å EULWW PDULH PDWWVVRQ#JS VH

Supermakte­n gör som den vill. Och trots att Barack Obama kritiserat övervaknin­gar, utvisninga­r och drönaratta­cker har han som president utökat just den verksamhet­en. För avslöjaren av den senaste skandalen, Edward Snowden, väntar en svår och oviss framtid. Den 29-årige Snowden orkade inte med att hålla tyst om vad han visste. Han avslöjade att den superhemli­ga amerikansk­a spionorgan­isationen NSA systematis­kt övervakat och registrera­t i stort sett all privat kommunikat­ion på världens viktigaste internetfö­retag, bland dem Facebook, Google, Apple och Youtube. Systemet som NSA skapat kallas Prism.

Nu finns Snowden, med ett förflutet på CIA och som konsult åt NSA, på ett ännu okänt hotell i Hongkong. Att NSA skulle misslyckas med att spåra honom är inte troligt trots Snowdens alla försiktigh­etsåtgärde­r. En formell begäran av USA om utvisning väntas inom kort. BARACK OBAMA FöRSäKRAR att inga oskyldiga amerikaner har fastnat i det finmaskiga nät som presidente­n varandra. Vad som är oviktigt för en nations underrätte­lseorganis­ation kan vara av värde för en annan. I ett finmaskigt nät fångas mycket upp som sedan kan filtreras vidare i en avancerad byteshande­l som till sist kan hamna på en nivå som är högst obehaglig för en enskild medborgare som drabbas negativt i ett ärende som inte har ett dugg med terror eller säkerhet att göra. USA övervakade länge telefontra­fiken till Europa och använde ibland uppgiftern­a för att destabilis­era regeringar som var motståndar­e till kärnvapen. Det skedde under massprotes­terna mot atomvapen och socialdemo­kraterna och Olof Palme var särskilt utsatta. ARGUMENTAT­IONEN, SOM bygger på att ingen som har rent mjöl i påsen behöver frukta registreri­ng, återkommer i allt från kameraöver­vakningar på offentliga platser till nyfiket intresse för telefonsam­tal, mejl–och smskontakt­er och surfande på nätet. Detta resonemang är attraktivt både när det gäller vanliga brott och terrordåd. Att varken Breivik eller Bostonbomb­arna kunde avslöjas i förväg är visserlige­n beklagligt men utredninga­rna efteråt blir enklare, brukar det påpekas.

Om NSA:s verksamhet hade avslöjats under Bush hade det lett till ett ramaskri världen över. Demonstrat­ioner hade anordnats och Bush hade ”hängts” av kritikerna. Obama har hittills kommit förhålland­evis lindrigt undan eftersom omvärlden gillar honom och är ovillig att göra honom personlige­n ansvarig för de negativa beslut som han fattar som president och hellre avpersonif­ierar kritiken och ger USA skulden.

Edward Snowden har inte mycket nåd att vänta sig. Om han utvisas och ställs inför rätta väntar en livstidsdo­m.

 ??  ??
 ?? Bilder: RONNY HARTMANN, JENS WOLF, PATRICK PLEUL ?? öVERSVäMNI­NG. 1¦UPDUH b P¦QQLVNRU HYDNXHUDGH­V XQGHU V¸QGDJHQ RFK P§QGDJHQ IU§Q ¸YHUVY¦PPDGH RPU§GHQ O¦QJV IORGHQ (OEH L ¸VWUD 7\VNODQG
Bilder: RONNY HARTMANN, JENS WOLF, PATRICK PLEUL öVERSVäMNI­NG. 1¦UPDUH b P¦QQLVNRU HYDNXHUDGH­V XQGHU V¸QGDJHQ RFK P§QGDJHQ IU§Q ¸YHUVY¦PPDGH RPU§GHQ O¦QJV IORGHQ (OEH L ¸VWUD 7\VNODQG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden