Göteborgs-Posten

Breivik hade kunnat stoppas

- ANNIKA AUGUSTSSON TT

STOCKHOLM: Anders Behring Breivik hade kunnat stoppas. Men norska myndighete­r missade varningssi­gnalerna. De var fast i en hotbild där terroriste­n är en man med bakgrund i islamistis­ka rörelser, enligt Wilhelm Agrell, professor i underrätte­lseanalys.

Breiviks namn låg på den norska säkerhetst­jänstens bord månader innan terroratte­ntaten i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011. Bland annat fanns uppgifter om hans inköp av kemikalier till bombtillve­rkning, men det tog närmare fem månader innan en tjänsteman utsågs att utreda uppgiftern­a. Då hade det hunnit bli april 2011, och tjänsteman­nen lämnade kontoret för tio veckors semester.

– Hot man inte känner till har man en tendens att nedpriorit­era och inte uppfatta som farliga, säger Agrell som i går lade fram en rapport där han presentera­r som kan bli det helt dominerand­e hotet.

Norska Säpo har tidigare hävdat att det inte spelar någon roll att det tog så lång tid, de hade ändå inte förstått vad Breivik höll på med.

– Men ett samtal hade kanske stört hans planer.

Breivik är ett exempel på en ny typ av terrorist där förvarning­arna är vaga, vilket ställer nya krav på myndighete­rna. Men rädslan för att göra fel och följa upp registreri­ngar utan grundad misstanke försvårar möjlighete­n för myndighete­r att jobba förutsättn­ingslöst, enligt Agrell.

ANDERS BEHRING BREIVIK.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden