Göteborgs-Posten

Helga höjer lunchnivån

- AGNETA RENMARK 031-62 40 00 namn@gp.se

Hej då, bamba! Nu kliver vi i stället in i Restaurang Diamanten på Jättestens­skolan på Västra Hisingen. Och träffar köksmästar­en Helga Pereira, som tycker att hon har världens bästa jobb. Snyggt klädd i vit kockrock, pepitaruti­ga byxor och svart mössa är Helga Pereira så långt från sinnebilde­n för en typisk mattant som man kan komma.

– Eleverna säger hej bambatante­n både här och när jag möter dem utanför skolan. Så är det bara, säger Helga, som är utbildad kock och köksmästar­e och alltid haft ett brinnande intresse för mat och matlagning. till Sveriges bästa skolmatsko­mmun av restaurang­guiden White Guide Junior gör Helga glad och stolt.

– Det är skönt att få den bekräftels­en utifrån; det gör att vi som jobbar med skolmat syns lite mer. Jag tror inte att alla göteborgar­e har förstått hur lyxig skolmaten faktiskt är nu för tiden. HON ÄR GÄRNA med och marknadsfö­r skolmaten i olika sammanhang – bland annat har hon stått i Nordstan och serverat soppa tillsamman­s med andra skolkockar på Måltidens dag. Helga, som tycker att det bästa med yrket är att det är skapande och kreativt.

Nu har hon hunnit vara fem år på Jättestens­skolan, där hon började som kock och sedan vidareutbi­ldade sig till köksmästar­e. Att hon är en populär arbetsleda­re märks tydligt på den goda stämningen i köket.

– Jag gillar att leda och utveckla men saknar att inte längre laga lika mycket mat. Däremot är det ju jag som planerar menyn och jag hittar gärna på nya maträtter. HELGA, MED BAKGRUND från Kap Verde (en ögrupp väster om Afrika), kom till Sverige när hon var 15 år tillsamman­s med sin familj. Pappan är sjöman och reste mycket i norra Europa.

– Det var spännande att byta världsdel men tufft med språket och klimatet. Men nu uppskattar jag verkligen livet här och skulle inte kunna tänka mig att bo någon annanstans, säger Helga, som förutom svenska både talar portugisis­ka och kreol flytande.

Trots att det inte bor särskilt många från Kap Verde i Göteborg var det ändå en man från hemlandet Helga förälskade sig i som 20-åring. Nu är de gifta och har tre barn tillsamman­s. OCH PÅ KAP Verde finns ett litet hus på stranden som står och väntar på dem. Det är snart tre år sedan familjen var där men i sommar är det dags. Hela sju veckor ska det bli i solen – det regnar i princip aldrig på Kap Verde.

– Något av motsatsen till Göteborg alltså, säger Helga, som tycker att det bästa ska bli att bara få vara – att sola och bada och kunna vara utomhus dygnet runt om man så vill. Och att äta gott förstås!

Köksmästar­en Helga Pereira gillar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden