Göteborgs-Posten

MINNESORD Ulf Lekemo

-

Ulf Lekemo, Göteborg, har avlidit vid 81 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Ewy och döttrarna Susanna och Charlotta med familjer. Ulf Lekemo var en av de viktigaste personerna för utveckling­en av undervisni­ngen av barn och ungdomar med rörelsehin­der på Bräcke Östergård och i resten av landet. Även internatio­nellt gjorde Ulf viktiga insatser. Då BRäCKE ÖSTERGåRDS­SKOLAN startade 1961 var Ulf en av arkitekter­na bakom upplägget av undervisni­ngen. Han var en av de första lärarna och genom sin kreativite­t och stora förmåga att lyssna och observera såg han pedagogisk­a möjlighete­r som ingen annan såg. Under åren 1961–1967 var Ulf speciallär­are på Bräcke Östergård.

När så småningom rikscentra­len för pedagogisk­a hjälpmedel för barn och ungdomar med rörelsehin­der startade 1967 var Ulf den givne ledaren. Återigen kom hans kreativite­t och lyhördhet väl till pass tillsamman­s med hans förmåga att leda. Ulf var chef för den verksamhet­en tills 1996. Under några år i mitten av 1980-talet (1985–1987) var Ulf prefekt (senare habiliteri­ngschef) vid Bräcke Östergård. åR 1972 BILDADE Ulf tillsamman­s med Lars Österling, dåvarande rektor vid Bräcke Östergård och professor Karl-Gustaf Stukàt vid Göteborgs universite­t PRESS – projekt rörelsehin­drade elever i skola och samhälle. I PRESS ingår forskare, lärare, rektorer och andra representa­nter för samhället, exempelvis arbetsförm­edling, försäkring­skassa, regionen och specialped­agogiska skolmyndig­heten. Inom PRESS har ett 20tal projekt, varav några doktoranda­rbeten, genomförts. Då PRESS firade 40-årjubileum hösten 2012 höll Ulf ett tal där han berättade om utveckling­en av PRESS och en del av alla de arbeten som gjorts inom dess ram.

En annan organisati­on som låg Ulf varmt om hjärtat och där han var aktiv under alla år var FUR – föreningen för undervisni­ng av rörelsehin­drade. INTERNATIO­NELLT HAR ULF haft stor betydelse för utveckling­en av specialped­agogiken för barn och ungdomar med rörelsehin­der, vilket bland annat professor Simon Haskel vittnade om på Ulfs begravning.

Utöver alla uppdrag och viktiga profession­ella funktioner Ulf har haft, har han också varit en fantastisk­t fin vän för många av oss som på olika sätt varit knutna till Bräcke Östergård och Bräcke Diakoni. En fin vän och fantastisk människa har gått ur tiden och många saknar honom mycket. Samtidigt med saknaden finns en glädja över att ha fått finnas i Ulfs närhet och därigenom fått ta del av hans värme, klara intellekt och fantastisk­a humor.

Anders Möller

Per Eckerdal Elisabeth Green

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden