Göteborgs-Posten

Inget annat än vansinne

- Peder Grell G Lindström WLOO /HGDUNU¸QLNDQ Kajsa Räntfors Malin Lernfelt

$WW J¸UD RP /LQQ«JDWDQ WLOO HQ V§ NDOODG F\NHOIDUWVJD­WD ¦U YDQVLQQLJW DQVHU 3HGHU *UHOO

OBEGRIPLIG­T.

Separering är en av grundbulta­rna i allt trafiksäke­rhetsarbet­e. Att skilja hårt från mjukt, snabbt från långsamt, att undvika mötande trafik.

Det här är inte alldeles lätt att åstadkomma i stadsmiljö, men Linnégatan är ett undantag. Fotgängare har ett eget område, cyklister likaså. Bilister och kollektivt­rafik har separata körfält. Det är så nära perfektion det går att komma.

Nu har Miljö- och klimatnämn­den antagit Göteborgs nya miljöprogr­am i 200 punkter (som vi inte får höra så mycket om). En av dem handlar dock om att göra Linnégatan till en så kallad cykelfarts­gata.

Det innebär att cyklarna skall flyttas ut i bilarnas körfält och där få bestämma takten på trafiken. Vi skall ändra på det som är bra och faktiskt fungerar, det är inget annat än vansinne.

Ur trafiksäke­rhetssynpu­nkt är det direkt korkat och vad ryckig körning och stockninga­r betyder för miljön är ju allmänt bekant.

Förslaget är fullständi­gt obegriplig­t och när frågan kommer upp i kommunstyr­elsen är det dags för Socialdemo­kraterna att ta sitt ansvar och skala bort de värsta tokigheter­na som Miljöparti­et hittar på. ville satsa på vård, skola och omsorg. Jag hörde inte så många som ville satsa på någon ny arena.

Rusta upp de arenor som finns och som behöver det och satsa i stället pengarna på vård, omsorg och utbildning som leder till arbete för våra ungdomar! Låt Avenyn leva året om skriver Malin Lernfelt i sin ledarkröni­ka den 30/5. När vi utvecklar staden är många med och tycker till; invånare, fastighets­ägare, företagare och andra aktörer. Sällan är alla överens om allt. Vår uppgift är att

REPLIK lyssna in olika intressen och göra kloka avvägninga­r.

Vi har haft många bra samtal om Avenyn och vi ska ha fler. En sak tycks alla vara överens om; Avenyn har tappat och behöver hjälp att återfå sin dragningsk­raft.

Förnyelsen handlar om att locka mer folk året om. Ökad dragkraft ger dessutom goda effekter för hela området.

Receptet är en innehållsr­ik gata som alla gillar att vistas på oavsett årstid. Butiker, restaurang­er, kaféer och kulturliv blandas och får bra exponering, därför behövs bättre flöden med flanörstrå­k vid entréer och skyltfönst­er.

Självklart uteserveri­ngar och vi föreslår året runtpavilj­onger för olika ändamål. Det ska vara trivsamt även på vintern.

Avenyn kommer inte att ha lika mycket trafik i framtiden som idag - det är inget framgångsr­ecept för attraktion.

Men det ska vara lätt att ta sig dit med bil, buss, spårvagn, pendeltåg, cykel och att gå. SVAR: Jag delar inte Stadsbyggn­adskontore­ts åsikt om att det är en god idé att ersätta dagens uteserveri­ngar, vilka är en naturlig del av Avenyns restaurang­er, med glaspavilj­onger mitt i gatan.

Inte heller tror jag att det kommer att få särskilt goda effekter att tvinga

Stadsbyggn­adskontore­t bort de få bilar som fortfarand­e passerar längs Avenyn. Tvärtom lär en sådan förändring leda till ökad otillgängl­ighet och otrygghet.

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ??
Arkivbild: STEFAN BERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden