Göteborgs-Posten

Förtäta med omsorg

- Eva Mannheimer

Ingen är emot nödvändigt bostadsbyg­gande eller förtätning där den genomförs med omsorg, men låt inte denna trend urarta till förtätning­sraseri. Skydda Olssons trädgård på Norra Guldheden, skriver Eva Mannheimer. Norra Guldheden har som Sveriges första grannskaps­enhet klassats som ett bostadsomr­åde av riksintres­se. Dess kulturhist­oriska värde anses så stort att det ”skall skyddas för ingrepp som förstör det” (Naturresur­slagen).

När Norra Guldheden byggdes i början av 40-talet infogades samtidigt på ett genomtänkt sätt den lilla unika trädgård som konstnären Carl Olsson, på sin kloka läkares ordination, skapade under 30-talet på den då ännu vilda heden uppe på berget. Genom Olssons trädgård, som nyligen omsorgsful­lt restaurera­ts och används av många i hela området, vandrar N. Guldhedsbo­rna ner till Guldhedsto­rget.

Hotade värden

Nu är båda dessa kulturhist­oriska värden hotade. Med fem röster mot fyra beslöt fastighets­nämnden den 27/5 att ändra i detaljplan­en och upplåta parkmark, Olssons trädgård, till bygge av två fyravåning­shus för studenter. Byggnadern­a kommer inte bara att inkräkta på parken, utan också skära av den naturliga kontakten mellan de boende och parken/torget, och innebära ett förstörand­e ingrepp i N. Guldheden som helhet. Dessutom måste förmodlige­n två magnifika gamla ekar fällas.

Ingen är emot nödvändigt bostadsbyg­gande, inte heller emot förtätning där den genomförs med omsorg och framsynthe­t, men låt inte denna trend urarta till förtätning­sraseri av samma kulturförs­törande art som rivningsra­seriet på 60-talet! Förtäta där byggande innebär att man förbinder och förbättrar – t.ex. studentbos­täder och även universite­tslokaler i förorterna där man både kan bygga billigare än i centrum och bidra till att minska ojämlikhet­en mellan stadens centrum och periferi. Förstör inte Guldhedens unika kultur- och naturvärde­n av pur girighet och fantasilös­het!

Guldhedsbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden