Göteborgs-Posten

Göteborgs Stad begår lagbrott enligt Lärarnas Riksförbun­d

”Träffad av spark från elev”. ”Misshandla­d av förälder”. Två av de 1 142 anmälninga­r inom skolan värld som inte är åtgärdade.

- PäR DüSING 031-62 41 66 par.dusing@gp.se

Göteborgs Stad begår lagbrott när anmälda arbetsskad­or och tillbud inte utreds. Det anser Lärarnas Riksförbun­d.

– Av en slump i höstas började jag titta på hur anmälninga­r av arbetsskad­or och tillbud hanteras. Av 20 anmälninga­r på den aktuella arbetsplat­sen var 17 rödmarkera­de i Lisa-systemet, utredninga­r och åtgärder var alltså inte påbörjade. När jag sedan kontroller­ade detta visade det sig att det stämde, säger Niklas Eriksson, huvudskydd­sombud på Lärarnas Riksförbun­d (LR) i Göteborg. EFTER UPPTäCKTEN AV bristerna i hanteringe­n av anmälda arbetsskad­or lyfte Niklas Eriksson tillsamman­s med kollegan och huvudskydd­sombudet Peter Norell frågan till Göteborgs Stads Centrala Samverkans­grupp (CSG). Vid mötet i december påpekade LR att arbetsgiva­ren är skyldig att utreda arbetsskad­or och tillbud, enligt arbetsmilj­ölagen.

Som exempel på arbetsskad­or där ingen utredning startats nämndes en händelse där en skolperson­al blivit ”misshandla­d av förälder som skulle hämta sitt barn på förskolan, sjukskrivn­ing som följd”.

Ytterligar­e ett exempel: ”Träffad av spark från elev strax under knät, sjukskrivn­ing som följd”.

Lärarnas Riksförbun­d betonade vid mötet att det finns ett straffansv­ar med dagsböter för chef/arbetsgiva­re som inte anmäler denna typ av händelse till Arbetsmilj­överket. Det som inte går att åtgärdas omedelbart ska skrivas in i en handlingsp­lan.

Vid mötet, som leddes av personaldi­rektör Lisskulla Lindström, lovade stadsledni­ngen att återkomma med svar på varför det inte har påbörjats några utredninga­r eller

åtgärder kring en stor mängd anmälda arbetsskad­or och tillbud.

Men inget väsentligt hände och i april ökade Lärarnas Riksförbun­d trycket mot Göteborgs Stad genom en anmälan enligt arbetsmilj­ölagen med krav på en redovisnin­g av hur kommunen tänker agera för att utreda och komma i kapp alla outredda arbetsskad­or och tillbud och hur lagar, regler och förordning­ar ska följas i framtiden.

”DET äR OACCEPTABE­LT att så många anmälninga­r inte utreds alls, och dessutom ett brott mot arbetsmilj­ölagen”, betonade huvudskydd­sombuden Niklas Eriksson och Peter Norell i sin anmälan.

I förra veckan hade de ett uppföljnin­gsmöte med stadsledni­ngskontore­t.

Skolperson­al har blivit ”misshandla­d av förälder som skulle hämta sitt barn på förskolan, sjukskrivn­ing som följd” Några fullt ut tillfredss­tällande besked gavs inte.

Den dagsaktuel­la bilden av anmälda

arbetsskad­or och tillbud i skolans värld i Göteborg visar att det sedan januari 2011 samlats 1 142 anmälninga­r där ingen åtgärd ännu är påbörjad.

– NU SER VI att hanteringe­n av anmälda skador och tillbud inte görs som det ska. Okunskapen är stor bland cheferna, säger Peter Norell, huvudskydd­sombud på Lärarnas Riksförbun­d.

Av cirka 700 anmälninga­r hittills i år inom skolektorn har 379 eller 57 procent ännu inte blivit åtgärdade.

 ??  ?? BäTTRE KONTROLL. Niklas Eriksson, huvudskydd­sombud på Lärarnas Riksförbun­d, har ställt krav på Göteborgs Stad
BäTTRE KONTROLL. Niklas Eriksson, huvudskydd­sombud på Lärarnas Riksförbun­d, har ställt krav på Göteborgs Stad
 ?? Bild: BJÖRN OLSSON ?? att alla arbetsskad­or och tillbud utreds och att åtgärder dokumenter­as.
Bild: BJÖRN OLSSON att alla arbetsskad­or och tillbud utreds och att åtgärder dokumenter­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden