Göteborgs-Posten

Så höjde sig svensk basket

- TOBIAS ÖSTERBERG TT

Elisabeth Egnell i matchen Sverige–Lettland i Täljehalle­n för ett år sedan. Någon nämner att allt blivit mycket proffsigar­e. Andra påpekar att de unga spelarna kommit in med en kaxigare attityd. Oavsett vilket – nu är svensk dambasket på en nivå man inte varit på sedan slutet av 1980-talet. I veckan börjar EM – spelarnas chans till ett riktigt genombrott. skulle ha gjort redan för ett par år sedan.

Då, 2009, stod bara ett playoff-möte mot Nederlände­rna mellan Sverige och en uppflyttni­ng till basketens A-grupp och chans på EM-spel.

I stället blev det förlust och tillfällig­t stopp i landslaget­s utveckling.

– Det var oerhört tungt då. Alla frågade sig, ”hur ska vi ladda om nu?”. Det är ju två år till innan vi får nästa chans, minns Egnell.

– Samtidigt tror jag det kom något bra ifrån det, vi gav oss bara tusan på att göra det.

I det laget fanns merparten av de spelare som nu är med på resan mot EM. Där är systrarna Frida och Elin Eldebrink, stjärnor i landslaget tillsamman­s med Louice Halvarsson. Där finns förutom Egnell även Kadidja Andersson.

Alla har de egna förklaring­ar till varför nu svensk basket helt plötsligt nått en nivå man inte varit i närheten av på många år. BLAND DET SOM återkommer finns:

En mera målmedvete­n och profession­ell satsning.

– Det är allt från coacherna till hur träningen nu sköts. Det känns som vi höjt oss flera nivåer, säger Kadidja Andersson.

– Bara såna ytliga saker som träningskl­äder ... att vi har en större stab. Man kan ta sig på större allvar, säger Egnell.

En yngre generation, van vid att vinna och som ställer andra krav.

– Förr var Sverige nöjt med att man torskade med ett par bollar mot en bra nation. För oss har det aldrig varit så. När vi spelade U18EM var det för att vinna, säger Elin Eldebrink.

Hon och bland andra Frida Aili, Danielle Hamilton-Carter samt systern Frida var del i det lag som augusti 2007 tog silver i U19-VM.

– Man har satsat konsekvent på ungdomslan­dslagen. Det har blivit naturligt att få tävla på den här nivån. De här spelarna har tävlat mot stornation­er som Ryssland och Spanien och det är inget annorlunda, säger landslagsc­hefen Jonte Karlsson.

185 cm.

Kadidja Andersson,

33, Ruzomberok, forward, 183 cm.

30, Solna,

Katarina Andersson,

center, 191 cm.

25, Cagliari, guard,

Elin Eldebrink,

172 cm. drar Egnell parallelle­r till 90-talisterna när det gäller den yngre landslagsg­eneratione­n. – DE HAR ETT helt annat perspektiv på gott och ont, mest på gott. De tar för sig, de tar ingen skit. Det är bra i stor utsträckni­ng och för svensk basket behöver vi ta för oss och stå för oss själva, säger hon. Kadidja Andersson: – De kom in, hade självförtr­oende och tog med det in i landslaget och påverkade oss andra. Nu är det inte längre: ”Vi är glada bara över få vara med” utan vill göra bra resultat.

Läget är därmed följande, inom loppet av tre dagar med start på

Louice Halvarsson,

center, 191 cm.

Frida Eldebrink,

guard, 172 cm.

24, Cagliari,

Danielle Hamilton Carter,

33. (TT) lördag ska Sverige möta i tur ordning, Italien, Ryssland och Spanien, alla stornation­er. En seger gör att Sverige troligtvis går vidare till mellanrund­an, med andra ord, det finns läge för ett massmedial­t genombrott för landslaget eller precis som efter förlustern­a mot Nederlände­rna – lång väntan till nästa chans.

– Får vi en framgång nu så kan det bli en snöbollsef­fekt. Det blir större medialt intresse, det gör att fler företag ser oss vilket är lika med mer sponsring, säger Jonte Karlsson.

– Som individer har de här spelarna en enorm potential.

 ?? Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON ??
Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON
 ??  ?? 25, Rivas Ecópolis,
25, Rivas Ecópolis,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden