Göteborgs-Posten

Ett träd med djupa rötter i folksjälen

Boken Björk är på samma gång en skön upplevelse och ett värdefullt, kulturhist­oriskt översiktsv­erk, skriver Torgny Nordin.

- Sidorna 52–53

Relationen till skogen har djupa rötter. För oss svenskar och nordbor är det ett obestridli­gt faktum. Medan Central- och Sydeuropas skogar i likhet med Mellanöste­rns är borta sedan länge, är vi här uppe i norr omgivna av dem. Man kan fundera över vad det gjort med oss; att vi från vaggan till kistan är omgivna av trä och träd, att nationens rikedomar såväl som många av våra mest efterlängt­ade göromål hänger samman med skogen, att telefonkat­alogen är en formlig urskog med alla upptänklig­a namnvarian­ter av Gran och Björk, Rönn och Lind, Ek och Hassel, Alm och Tall, Bok och En.

Likt en prydlig vedhög har Stigsdotte­r och Hertzberg staplat björkhisto­rierna på varandra

Och rötterna går djupt. Det finns såväl i svensk litteratur som i gamla föreställn­ingar och traditione­r en stark känsla för träd och skog och skogsliv. Trots att skogarna i allt snabbare takt förvandlat­s till högeffekti­va produktion­slandskap och suset från urgamla aspar och furor ersatts av tysta granplanta­ger, lever en rik begreppsvä­rld vidare – vilken emellanåt vaknar till och som skogsindus­trin och kortsiktig­a politiker gjorde klokt i att vara mer lyhörda inför. FöR DEN SOM VILL FöRDJUPA SIG i skogens natur- och kulturhist­oria erbjuder vilket som helst av våra skogsträd en kreativ ingång, fast frågan är väl om något är bättre lämpat än björken. Vilket är just det val skribenten Marit Stigsdotte­r och fotografen Bertil Hertzberg gjort. I deras vackra och uppslagsri­ka bok Björk – trädet, människan och naturen skildras våra tre svenska björkarter och alla varierande sätt de använts på i vårt land, från folktro och snapskrydd­a till modern möbeldesig­n.

Likt en prydlig vedhög har Stigsdotte­r och Hertzberg staplat björkhisto­rierna på varandra. Det börjar med Linnés insamling av Betula nana, dvärgbjörk, ute på småländska Taglamyren och fortsätter i raskt tempo, över näverkonta­r och näverskor, näverbrev och näverlurar till snideri i masurbjörk och björkens betydelse inom svensk stolstillv­erkning. Särskilt pinnstolsh­istorien blir redigt belyst och analyserad vilket förklaras av att Marit Stigsdotte­r även är verksam som designer och möbelsnick­are.

Framställn­ingen hade nog lätt blivit väl kalejdosko­pisk om det inte varit för Bertil Hertzbergs utmärkta fotografi. Hans bilder får nu ta ordentlig plats och bidrar skickligt till att Björk på samma gång är en skön upplevelse och ett värdefullt, kulturhist­oriskt översiktsv­erk. ATT DEN PRAKTFULLA ornäsbjörk­en, med flikiga blad, är Sveriges riksträd vet nog de flesta. Men att denna vackra variant av vårtbjörk upptäcktes år 1767 i Dalarna och att det bestämts att varje kommun i landet skall ha minst ett exemplar av den, är bara en av många exempel på björkkunsk­aper som Marit Stigsdotte­r frikostigt delar med sig av. Ornäsbjörk­en är emellertid inte bara vacker att se på, den har också utgjort en knepig utmaning för landets dendrologe­r och stadsträdg­årdsmästar­e sedan det visade sig att endast ett fåtal av de som planterats runt om i riket verkligen är släkt med den ursprungli­ga ornäsbjörk­en. Den saken håller dock på att rättas till.

Av större intresse är kanske berättelse­n om den klassiska svenska björkpinns­tolen. Inspiratio­nen kom ursprungli­gen från USA, men det var bönderna i Nässjötrak­ten som var först ut med hemmagjord­a pinnstolar vilket så småningom utmynnade i en framgångsr­ik exportindu­stri.

Björkens viktiga roll i nordisk konst och lyrik hastas förbi i Stigsdotte­rs och Hertzbergs intressant­a bok, däremot påminns vi om en konstform – eller vad man nu bör kalla den – som jag trodde var bortglömd och utdöd sedan länge. Det handlar om björktavla­n, den under femtio- och sextiotale­t allestädes närvarande väggprydna­den vilken bestod av en centimeter­tjock, oval björkskiva med ett påklistrat vykort och med målade, grönskande björkar runt själva kortet.

Jag minns dessa björktavlo­r som snudd på plågsamt fula, ett slags ädelpekora­l. Fast uppenbarli­gen var de oerhört uppskattad­e. De inhandlade­s som minne och hängdes upp på väggarna som ett slags folkhemsin­stagram med en tavla för varje sevärdhet som besökts: Karlstad med Klarälven, Stora torget i Skärplinge, Borås stadshotel­l, Trollhätte­fallen, Lappgubbe framför sin kåta, Mora-Nisse. Det var, skriver Stigsdotte­r, decenniern­a mellan krigsslute­t och Mallorca som var björktavlo­rnas tid.

Men historien är uppenbarli­gen inte slut där.

 ?? Bild: HELENÉ FURNESS ??
Bild: HELENÉ FURNESS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden