Göteborgs-Posten

”Festivaler­na behöver skaffa sig en solidare ekonomisk grund”

-

procent av FKP Scorpio, men även i rollen som vd är Koopmans noga med att vara på festivalom­rådet och handgripli­gen styra arrangeman­get dit han vill.

– Jag är ute och städar toaletter och pratar med folk, gömmer man sig bara backstage tappar man snabbt fingertopp­skänslan. På mina festivaler finns inga VIPlounger och skulle det finnas kan man inte hitta mig där, säger Folkert Koopmans. BESKRIV FKP SCORPIOS status i Sverige just nu?

– Den är ganska bra. Vi arrangerar tre stora festivaler med starka artistupps­tällnigar nu i sommar och vi hade tre lyckade konserter med Justin Bieber i våras. Vi vill vara landets andra konsertarr­angör efter Live Nation.

Vi vrider tillbaka klockan en smula – varför har ni valt att etablera er just i Sverige?

– Vi hade redan många festivaler i Tyskland och kände att vi behövde expandera. Sverige låg nära till hands rent geografisk­t men också

– De största festivaler­na i Tyskland, Rock Am Ring och Hurricane, är oerhört stabila. De kommer alltid att finnas kvar. Däremot tar det mellan tre och fem år att etablera en ny festival. Jag uppfattade Hultsfred som en svensk motsvarigh­et, med ett lika starkt varumärke. Det var en missbedömn­ing från min sida. Det har varit svårjobbat, vi har tvingats flytta festivalen till Sigtuna men gör en ordentlig förlust även i år.

Vad har du lärt dig av det misstaget?

– Att svenskarna inte är alls lika lojala festivalbe­sökare som tyskarna. Svenskarna är trendigare, mer ombytliga och vill gärna prova nya företeelse­r. Tyskar är konservati­va. Det finns ett tyskt talesätt; ”det vi inte känner igen äter vi inte”, och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden