Göteborgs-Posten

Alldeles oavsett vad man anser om hyresrätte­ns varande så har dessa medborgare samlat in tillräckli­gt med namn för att kräva en folkomröst­ning

- AMERICA VERA-ZAVALA

efter polis. Hon kände sig skrämd.

De som skrämde henne var en grupp med mammor, med barnen i armarna och några äldre kvinnor. Det som kanske också skrämde kommunikat­ionschefen var att media skulle komma till mötet mellan ägare och köpare och demonstran­ter skulle stå utanför så hon ringde media, ljög och påstod att mötet med riskkapita­listen var inställt. Medierna lät sig varken luras eller skrämmas och kunde berätta om mötet då medborgarn­as röster ogiltigför­klarades. NäR MEDBORGARN­A I ALBY gör precis det som kommunen och bostadsbol­aget alltid sagt åt dem att göra – engagera sig så blir de behandlade som ligister. Det är inte konstigt att vissa då resonerar att det är bättre att vara ligister. Men för Alby är inte till salu har det hela tiden varit viktigt att visa makthavarn­a att förortsbor kan organisera sig, att de kan spela enligt reglerna och att de kan lyckas. Vad gör politikern­a då? De väntar inte ens tills beslutet om folkomröst­ning är fattat utan säljer lägenheter­na på Albyberget ändå.

Det finns tillfällen i historien som blir en vändpunkt. Almstriden var en sådan. Majnatten 1971 handlade konkret om att stoppa fällningen av 13 almar men det var också kulmen på en lång strid om stadsomvan­dling. Den natten gick makthavarn­a för långt och Almstriden blev till en nationell fråga om medborgarn­as roll i den kommunala demokratin.

För alldeles oavsett vad man anser om hyresrätte­ns varande så har dessa medborgare samlat in tillräckli­gt med namn för att kräva en folkomröst­ning. Kommer Moderatern­a i kommunen likt sina partikamra­ter i Göteborg att rösta för en folkomröst­ning? Kommer Socialdemo­kraterna som i övriga landet är mot utförsäljn­ingar av hyresrätte­r att låta folkets röst höras? Kommer behandling­en av medborgarn­a i Alby att minnas som tillfället då politikers förakt för folk gick för långt?

När bilar brinner håller politiker vackra tal om dialog, besinning och engagemang. Albyborna har gjort just det – de har besinnat sig, engagerat sig och sökt dialog. De fick polisen på sig. Hur lågt kan man sjunka? trallar Timbuktu vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden