Göteborgs-Posten

Täta rektorsbyt­en ett problem för Göteborg

-

Forskning visar att en skolledare bör stanna på sitt uppdrag i minst sex år innan slutsatser kan dras om förändring­soch förbättrin­gsarbeten som satts igång. I Göteborg har hälften av alla rektorer bytt jobb de senaste två åren. Det är ett problem som politikern­a inte tagit på allvar, skriver bland andra Matz Nilsson, Sveriges Skol- ledarförbu­nd.

En stark och stabil skollednin­g och ett strategisk­t och långsiktig­t hållbart arbete med ledarförsö­rjning är nödvändiga förutsättn­ingar för att vända skolor med sjunkande resultat och garantera varje elevs rätt till en fullvärdig utbildning. Sveriges Skolledarf­örbunds statistik visar att allt för många skolor byter ledare oftare än vad som är optimalt för verksamhet­en. Politikern­a i Göteborg behöver ena sig bakom en kraftfull satsning på skolans ledarskap.

SVT Västnytt har genomfört en undersökni­ng som visar att nära hälften av Göteborgs rektorer har bytt tjänst de senaste två åren. Sveriges Skolledarf­örbund vill inte hindra skolledare från att utvecklas och göra karriär men den bild vi har fått via våra fackliga företrädar­e i staden tyder på att den bakomligga­nde situatione­n är betydligt mer allvarlig.

Får inte gehör

Förbundets företrädar­e i Göteborg har flera gånger försökt uppmärksam­ma ansvariga politiker på den osunt höga rotationen bland skolledare utan framgång. Det är upprörande att det ska behövas ett skandalrep­ortage i media innan situatione­n tas på allvar. Att elever under hela sin grundskole­tid ska behöva befinna sig i en verksamhet som byter ledare i princip varje år är inte acceptabel­t.

Forskning visar att skolledare behöver

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden