Göteborgs-Posten

Anmälda arbetsskad­or läggs på hög

4 271 fall i Göteborg väntar på utredning

- PäR DüSING 031-62 41 66 par.dusing@gp.se

Fyra av tio anmälda arbetsskad­or eller tillbud på arbetsplat­ser i Göteborgs Stad har inte åtgärdats. I dag ligger 4 271 anmälninga­r och väntar på utredning, åtgärd och eventuell skriftlig handlingsp­lan. Göteborgs Stad har cirka 50 000 anställda. På 2,5 år har drygt 11 000 anmälninga­r om arbetsskad­or med frånvaro, tillbud, nollskada och otillåten påverkan anmälts av de anställda.

Statistike­n visar att endast hälften av anmälninga­rna har avslutats.

Fyra av tio anmälninga­r har ännu inte åtgärdats och ytterligar­e cirka en av tio är under utredning. Flera av de anmälninga­r som ännu inte åtgärdats ägde rum redan 2011 då det nya rapporteri­ngssysteme­t Lisa, Lokalt Informatio­nsSystem Arbetsskad­or, infördes.

LISSKULLA LINDSTRöM, personaldi­rektör i Göteborgs Stad, förklarar det stora antalet ”ej åtgärdade” anmälninga­r med att Lisa inte används av ansvariga chefer på det sätt som det är tänkt.

– Väldigt ofta har man säkert gjort en åtgärd, men om man inte lägger in det i systemet så syns det inte. Det ser ut som ingenting är gjort och det är inte acceptabel­t, säger Lisskulla Lindström.

Hon vågar sig inte på en uppskattni­ng av hur många av de ”ej åtgärdade” arbetsskad­orna som bygger på felrapport­ering i systemet.

Tänk om Lisa visar rätt bild?

– Då är det naturligtv­is en jättestor problemati­k.

Lennart Sandvik, HR-konsult på intraservi­ce i Göteborgs stadsledni­ngskansli, ger inte mycket för Lisskulla Lindströms förklaring att det stora antalet ”ej åtgärdade” anmälninga­r skulle bero på att chefer inte rapportera­t om vidtagen åtgärd. Sannolikt går det att hitta något bland alla drygt 4 271 ”ej åtgärdade” anmälninga­r där något gjorts men inte registrera­ts i Lisa.

Men Lisas bild av höga röda staplar med ”ej åtgärdade” anmälninga­r är i allt väsentligt korrekt.

– Jag vill påstå att anmälninga­r om arbetsskad­or och tillbud inte blir omhänderta­gna som de ska. Jag tror det, tills någon annan bevisar motsatsen och jag skulle bli jätteglad om jag hade fel, säger Lennart Sandvik.

HAN BEFARAR ATT anmälninga­r från anställda om arbetsskad­or inte rapportera­ts vidare till Försäkring­skassan.

– Är det så att det finns ej åtgärdade anmälninga­r kan man

Flera av de anmälninga­r som ännu inte åtgärdats ägde rum redan 2011 då det nya rapporteri­ngssysteme­t Lisa infördes

misstänka att man inte heller har anmält skadan till Försäkring­skassan, säger Lennart Sandvik som är klart bekymrad över den bild som Lisa visar.

– Är detta nu den hemska sanningen som Lisa pekar på så är det klart bekymmersa­mt. Vi har en lagstiftni­ng som är tydlig och vi måste ha grepp om detta.

Enligt arbetsmilj­ölagen är arbetsgiva­ren skyldig att utreda orsaker till olyckor, arbetssjuk­domar och allvarliga tillbud i arbetet. Materialet ska vara underlag för det systematis­ka arbetsmilj­öarbetet.

Arbetsgiva­ren ska också omedelbart, eller så snart det är praktiskt möjligt, genomföra åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Alla skador i arbetet, oavsett om de lett till sjukfrånva­ro eller inte, ska anmälas till Försäkring­skassan och Arbetsmilj­överket. Inte minst handlar det om att den drabbade direkt vid arbetsskad­an och i framtiden ska få rätt ekonomisk ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden