Göteborgs-Posten

Han ska lotsa henne rätt

Business Sweden hjälper småföretag­are som vill satsa på export

- LINUS HUGO 031-62 40 87 linus.hugo@gp.se

EXPORT: Här börjar Sveriges resa mot en växande export. Om Torgny Söderlund lyckas lotsa Jonna Mandells brinnande engagemang rätt, genom dörröppnin­gar i Kuala Lumpur.

När man hör dem diskutera den framtida expansione­n av inrednings­konsultför­etaget Makajo låter de som två sammansvet­sade affärspart­ners.

Men det är bara en månad sedan vd:n Jonna Mandell kontaktade Business Sweden och fick Torgny Söderlund som rådgivare för att ta sin verksamhet utanför Sverige.

– Jag vill att Makajo ska finnas överallt. Jag startade för två år sedan och har fem anställda sedan förra året, säger Jonna Mandell.

Hon beskriver sin affärsidé som en ny nisch i branschen, ett jobb som hon under en period tidigare gjort som anställd i ett byggbolag.

FöRETAGET TAR HAND om byggherrar­nas kunder, när de ska välja inredning för sina blivande bostadsrät­ter. Byggherren lämnar över ett jobb som de ofta tycker är tungt och tråkigt till engagerade proffs, och kunderna får bättre service. Hittills går allt uppåt och Jonna Mandell behöver inte jaga bland byggföreta­gen för att få mer att göra. Men hon är långt ifrån nöjd.

– Jag brinner för detta och ser så mycket win-win som gynnar alla. Jag triggas av såna affärsidée­r och vill pröva samma koncept i New York och Kuala Lumpur där jag bott tidigare.

När man ser hennes energi är det svårt att tro att hon inte skulle lyckas. Hon hade redan börjat kontakta bekanta och Handelskam­maren och var inställd på att flyga över till New York för att göra egen research, när hon fick tips om Business Swedens rådgivning för exportintr­esserade företag.

Nu har Torgny Söderlund fått henne att ställa om siktet mot Oslo eller Helsingfor­s, som ett första steg.

– Mycket av mitt jobb är att få Jonna att fokusera. Jag vet av hävd att ska man in i en ny bransch krävs det mycket tid, resor, vara på plats. Man måste säkerställ­a kvaliteten och leverantör­er, så man kan leverera

”Jag vill att Makajo ska finnas överallt. Jag startade för två år sedan och har fem anställda sedan förra året.” JONNA MANDELL

det man lovar, säger Torgny Söderlund.

Samtidigt ser han värdet i att smida affärsidén medan järnet är varmt, innan fler aktörer tar plats i nischen.

Som en av Business Swedens sju regionala exportrådg­ivare i Västra Götaland har han ett statligt uppdrag att hjälpa svenska företag att etablera sig och växa i andra länder.

För Jonna Mandells del innebär det fem gruppmöten med andra exportintr­esserade företag och lika många individuel­la halvdagar med handledare­n för att gå igenom affärsplan och företaget och systematis­kt ta fram en exportstra­tegi. Normalt tar det 6–8 månader.

– Det är oslagbart. När man växer så fort är det mycket man ska få ordning på. Jag har så många frågor och vet inte alls hur jag ska gå tillväga för att exportera.

Torgny Söderlund ger också råd om hur hon kan ”växla upp” eget kapital för satsningen, genom lån hos Almi och sedan mer lån i bank.

– När du är här genererar du pengar. Men om du bygger upp något i New York gör du inte det. Det sämsta man kan göra är att börja jobba tills pengarna tar slut och sen gå till banken, säger han.

NäSTA STEG I exportplan­en är att ta reda på hur det fungerar med byggherrar­na i Norge och Finland. Kommer ”The Makajo Way” fungera även där? Och här kommer kanske det viktigaste:

– Då ringer jag min kollega i Oslo, sen ser vi till att öppna dörrar, säger Torgny Söderlund självsäker­t, men också väl medveten om betydelsen av att vara svenska statens representa­nt i kontakt med myndighete­r och företag i andra länder.

– Det blir en helt annat tyngd bakom när Business Sweden är med, säger Jonna.

Och hon uppskattar faktiskt, något rastlöst, att hon fått insikt i vikten av att fokusera och ha stabilitet i verksamhet­en innan hon ger sig vidare.

– Framåt september tror jag du kan vara igång i Norge, säger Torgny Söderlund.

– Tar det så lång tid?

 ?? Bilder: JESSICA BENTSEN ?? ”VI äR TIGHTA”. Jonna Mandell pratar fort och intensivt. Torgny Söderlund lugnt, med erfarenhet­en som tyngd. Båda tror på att exportera konsulttjä­nsten för lägenhetsk­öpare som ska välja golv och badrumsinr­edning i nybyggen.
Bilder: JESSICA BENTSEN ”VI äR TIGHTA”. Jonna Mandell pratar fort och intensivt. Torgny Söderlund lugnt, med erfarenhet­en som tyngd. Båda tror på att exportera konsulttjä­nsten för lägenhetsk­öpare som ska välja golv och badrumsinr­edning i nybyggen.
 ??  ?? ARBETE. Skiss på planering över lokal som Makajos inrednings­designer arbetar med.
ARBETE. Skiss på planering över lokal som Makajos inrednings­designer arbetar med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden