Göteborgs-Posten

DO till förorten

INTEGRATIO­N: För att lyfta förorten och skapa arbetstill­fällen vill regeringen flytta hela Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) till Tensta eller Rinkeby.

- HANNA ANANDER TT

Men planerna får kritik och ett liknande projekt i Norrköping för 13 år sedan slutade i en flytt tillbaka.

Enligt integratio­nsminister Erik Ullenhag finns ett utbrett utanförska­p i de två Stockholms­förorterna, liksom i Rosengård i Malmö och Backa i Göteborg.

– Jag vill understryk­a att flytten av en myndighet inte löser en hel stadsdels problem, men det spelar roll att vi får större arbetsplat­ser i en stadsdel, säger integratio­nsminister Erik Ullenhag (FP).

Han hoppas att flytten ska skapa kringeffek­ter som lunchresta­uranger och affärer, och att privata företag ska följa efter.

MEN DET HäR är inte första gången en svensk myndighet haft tankar på att flytta till en utsatt stadsdel.

Dåvarande Integratio­nsverket flyttade 2000 ut till Navestad i Norrköping. Facket motsatte sig flytten, men fick inte gehör. Fast efter bara några år kastade Integratio­nsverket in handduken och flyttade tillbaka till centrum.

Lena Schröder arbetade som forsknings­ledare vid Integratio­nsverket. Hon säger att ett problem var resorna, men hon pekar också på att det blir problem för en nationell myndighet ju längre från makten den sitter.

– Det försvårade ju kontakten med andra myndighete­r och kontakter med

”Det är en relativt liten myndighet, så jag tror inte att det kan få så stora effekter. Men det är intressant som experiment” ESKIL WADENSJö, professor

personer som inte bodde i Norrköping.

INTE HELLER FöR integratio­nen är det uppenbart bra med en flytt, konstatera­r professor Eskil Wadensjö, som forskat kring nationalek­onomi, invandring och integratio­n.

– Det är en relativt liten myndighet, så jag tror inte att det kan få så stora effekter. Men det är intressant som experiment.

Beskedet tas också emot med viss skepsis av både DO och facken.

– Tidsmässig­t så är det inte så lyckat utifrån att DO har genomgått ett omfattande utveckling­sarbete, och har satt i gång ett arbete och måste leverera resultat, så vi behöver lite mer tid, säger diskrimine­ringsombud­smannen Agneta Broberg.

Även Britta Lejon, ordförande i fackförbun­det ST, tycker att tidpunkten är dålig med många förändring­ar på kort tid.

– Och nu får man besked att man ska flytta. Jag vet att våra medlemmar där inte är jätteglada idag, säger Lejon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden