Göteborgs-Posten

Seb semestrar

Mål: att bli starkare än kollegorna i Cagliari

- MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

Med start i går tränar Cagliaris Sebastian Eriksson i två veckor med IFK Göteborg. – För att komma tillbaka starkare än de andra. Det är inte så vanligt att träna på ledigheten i Italien, säger han.

Att 24-åringen från Dalsland ingår i Blåvitts framtida drömlag är ingen hemlighet. Själv är Sebastian Eriksson fullt fokuserad på Italien och sitt kontrakt med Cagliari Calcio av vilket två säsonger återstår.

Först i segermatch­en mot Lazio (1-0) i sista omgången spelade Sebastian Eriksson sin första hela match i Serie A. Det första året i Italien handlade om skador (korsband i vänstra knäet), det andra om övermäktig konkurrens.

– Jag vet egentligen inte hur jag har lyckats ta mig igenom de här åren. Det har varit oerhört tufft att inte få spela, berättar han mellan måndagens två träningspa­ss på Kamratgård­en.

CAGLIARI, SOM LEDS av gamla spelarduon Ivo Pulga (huvudträna­re) och Diego Lopez, vill i första hand använda Sebastian Eriksson som vänstermit­tfältare i ett 4-3-1-2-system.

Eriksson avslutade säsongen med spel i fyra raka matcher. Först ”in och springa i fyra minuter”, sedan offensiv mittfältar­e, därefter vänsterbac­k i 25 minuter mot Juventus – följt av 90 minuter som vänstermit­tfältare mot Lazio.

– Det är en väldigt speciell fotboll i Italien; helt annan jämfört med Sverige. Det var tufft att ta sig in i från skada och att inte ha spelat på ett år. De sista tre, fyra månaderna har gått bättre; tror att jag har växt som spelare.

MED VILKEN EGENSKAP har du lyckats hålla dig fast vid drömmen trots så lite speltid?

– Det är väl drivkrafte­n att en dag få stå där. Jag vet att jag kan spela, att jag håller för Serie A.

”Jag ger mig ju inte. Jag vill spela mot de här spelarna: Cavani, Pirlo, Klose. Jag vill inte möta … inget ont om allsvenska­n, men jag spelar hellre i Serie A.”

SEBASTIAN ERIKSSON

Vilket stöd har du haft?

– Min familj, min tjej Sara. Hon har fått ta mycket skit. Det är tufft att vara helt själv i ett annat land där man inte kan språket så bra – och inte får spela. Tappar man tron på sin förmåga?

– Ja, man tappar tron på allting. På sig själv. Vad gör man där? Skall jag flytta hem till Sverige? Man vet inte vad man är bra på, vad man skall göra. Man får inget svar från tränaren, man får inget svar från klubben. Man är helt själv. Vad tar dig ur de här tankarna?

– Någon djupt inne i mig som säger till mig att inte ge upp. Det är bara det. Att aldrig ge upp. DET FINNS EXEMPEL på svenska fotbollssp­elare som ganska omgående vänt hemåt när motgångarn­a blivit för stora, men inte du?

– Jag ger mig ju inte. Jag vill spela mot de här spelarna: Cavani, Pirlo, Klose. Jag vill inte möta … inget ont om allsvenska­n, men jag spelar hellre i Serie A. Är tron från klubben intakt?

– Ja. Det känner jag. Jag har bett om att bli utlånad. Men de vill inte släppa mig.

 ??  ?? EN GAMMAL KAMRAT. De är oftast välkomna på Kamratgård­en, så som Sebastian Eriksson. Sommarseme­stern från Cagliari,
EN GAMMAL KAMRAT. De är oftast välkomna på Kamratgård­en, så som Sebastian Eriksson. Sommarseme­stern från Cagliari,
 ?? Bilder: PER WAHLBERG ?? Serie-A-klubben från Sardinien, tillbringa­r han bland gamla (och en del nya) lagkamrate­r på Kamratgård­en.
Bilder: PER WAHLBERG Serie-A-klubben från Sardinien, tillbringa­r han bland gamla (och en del nya) lagkamrate­r på Kamratgård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden