Göteborgs-Posten

Omdebatter­ad tysk tv-serie populär i Sverige

tv: Hela 800 000 tv-tittare såg den första delen av tyska krigsserie­n Krigets unga hjärtan i förra veckan.

-

I Tyskland väckte serien enorm debatt.

– Den skapade en dialog mellan generation­erna, säger huvudrolls­innehavare­n Volker Bruch

Krigets unga hjärtan fick ett enormt genomslag när den visades på tysk tv i mars. Sju miljoner såg serien som sedan dess har debatterat­s och diskuterat­s i tv, radio och tidningar.

– Det jag tycker är roligast är att den skapat en dialog mellan generation­erna. Att den gett en öppning för att tala om kriget, säger Volker Bruch som spelar Wilhelm Winter.

Efter att serien visats har tyskar som, precis om personerna i serien, var i 20-årsåldern under andra världskrig­et börjat berätta om det de upplevde. Om kampen för att överleva, dödandet och hur mycket man förstod av det som pågick. Och deras barn och barnbarn har börjat fråga. ATT BRYTA TYSTNADEN var också regissören Nico Hoffmanns och manusförfa­ttaren Stefan Kolditz ambition när de skapade serien. Andra världskrig­et är väl dokumenter­at, men de personliga berättelse­rna har fått mindre utrymme. Många valde att tiga.

Den nyväckta viljan att tala om krigstiden är något Volker Bruch märkt av väldigt konkret.

– Folk kommer fram till mig på gatan och säger att serien har fått dem att fråga släktingar hur det var under kriget. Vänner till mig

FEM UNGA HJäRTAN. Vännerna Greta, Wilhelm, Charlotte, Friedhelm och Viktor (Katharina Schüttler, Volker Bruch, Miriam Stein, Tom Schilling och Ludwig Trepte) som splittras på grund av kriget. har berättat att de blivit så berörda att de varit tvungna att ta reda på mer om sina familjer.

– Det är absurt vilket genomslag den fått. Det hade inte någon av oss trott.

I Sverige såg 800 000 det första avsnittet i tisdags. – Så många? Det är ju jättekul! Att serien lockat så många tittare även här tror Volker Bruch beror på att den beskriver andra världskrig­et på ett nytt sätt.

– Jag tror att det handlar om att man försökt berätta från ett annat perspektiv, hur det var för vanliga unga människor under kriget, och att det är något många kan ta till sig. SERIEN HAR JäMFöRTS med amerikansk­a Band of brothers och hyllats för sin realism. Manuset granskades av tre historiker för att man skulle få alla fakta rätt. I Tyskland har Krigets unga hjärtan beskrivits som banbrytand­e, inte bara för att man använt ett nytt perspektiv, utan även för hur man gör det.

– Det finns en radikalite­t, som de flesta inte vågar sig på i tysk tv. Man har vågat visa fula, osmickrand­e bilder och stått på sig mot tv-bolaget, säger Volker Bruch och tillägger att det kanske inte känns så banbrytand­e för skandinavi­ska tv-tittare.

– Ni gör helt fantastisk­a filmer och tv-serier. Jag har precis sett Bron – på originalsp­råk, för det är bedrövligt med dubbade filmer – och den var så bra. Men hos oss är sådant snarare undantag. KRIGET FöRäNDRAR LIVET för alla personerna i serien. Wilhelms utveckling var en av de saker som lockade Volker Bruch med rollen.

– För mig som skådespela­re är det alltid intressant med förändring. I början av berättelse­n vet Wilhelm exakt vad han ska göra, men förlorar

 ??  ??
 ?? Bild: ZDF ?? EN STUDIE I NEDBRYTNIN­G. Volker Bruch som den unge soldaten Wilhelm Winter i Krigets unga hjärtan.
Bild: ZDF EN STUDIE I NEDBRYTNIN­G. Volker Bruch som den unge soldaten Wilhelm Winter i Krigets unga hjärtan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden