Göteborgs-Posten

Ödesdagar att vänta för Turkiet

- SUSANNE ANDERSSON TT

STOCKHOLM: Med tårgas och vattenkano­ner försökte turkisk polis mota bort de tusentals demonstran­ter som samlats på Taksimtorg­et i Istanbul. Insatserna kommer att fortsätta ”dag som natt” tills dess att torget tömts, säger Istanbuls guvernör. – Vi tolererar inte mer, sade Turkiets premiärmin­ister Recep Tayyip Erdogan som sent i går kväll sände in kravallutr­ustad polis och bepansrade fordon till Taksimtorg­et. Polis sköt med vattenkano­ner och tårgas mot demonstran­ter som lyste upp torget med fyrverkeri­er och bengaliska eldar.

Istanbuls guvernör Hüseyin Avni Mutlu, lovade i en tv-sändning att polisingri­pandena skulle fortsätta tills torget helt tömts på demonstran­ter.

Men de visade inga tecken på att vara beredda att lämna och försökte bygga upp de barriärer som polisen rivit när stormninge­n inleddes på morgonen. – FöR VARJE DEMONSTRAN­T polis motar bort, tar sig minst 20 nya in på torget, berättade sociologid­oktoranden Yasemin Açar för TT från Istanbul.

Premiärmin­ister Erdogan har lovat att träffa ledare för demonstrat­ioner under onsdagen. Men efter polisens våldsamma insatser tycker Açar, som deltagit i protestern­a den senaste veckan, att samtalen är meningslös­a.

– Erdogan lovade att han inte skulle ingripa och sade sig vilja ha dialog. Vi vill diskutera frågorna, men hur ska vi kunna göra det nu?

Många av demonstran­terna såg de brandbombe­r som kastades som ett verk av infiltratö­rer.

– Det skickas runt bilder och filmer på sociala medier där man kan se att vissa av de så kallade demonstran­terna har pistoler och walkie

Demonstran­terna visade inga tecken på att vara beredda att lämna torget och försökte bygga upp de barriärer som polisen rivit

talkies, sade svensken Cemal Özkan, som själv deltagit i de senaste demonstrat­ionerna i Ankara. ENLIGT INGMAR KARLSSON, islamoch Mellanöste­rnexperten och tidigare konsul i Istanbul, var stormninge­n av torget väntad. Viktigare för händelseut­vecklingen är de stora demonstrat­ioner som AKP planerar till stöd för Erdogan i Istanbul och Ankara i helgen.

– Helgens planerade demonstrat­ioner, och om de avlöper fredligt eller inte, blir avgörande för utveckling­en, säger han till TT.

På längre sikt kan inte Erdogan sitta kvar, tror Karlsson. Enligt författnin­gen får han inte omväljas fler gånger.

– Han har i stället haft planer på att ändra författnin­gen för att stärka presidentä­mbetet, men efter de senaste veckornas händelser ser jag det som omöjligt att han får stöd för det vare sig i parlamente­t eller i en folkomröst­ning.

– Då återstår en reträttpla­ts som president för honom, utan formella befogenhet­er att påverka politiken.

 ??  ??
 ?? Bilder: BULENT KILIC ?? TAKSIMTORG­ET. Turkisk polis angriper demonstran­ter med tårgas.
Bilder: BULENT KILIC TAKSIMTORG­ET. Turkisk polis angriper demonstran­ter med tårgas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden