Göteborgs-Posten

Ont om lokala gubbar till midsommar

- ANNA LILJEMALM 031-62 40 00 anna.liljemalm@gp.se

GöTEBORG : Det kan bli svårt att få tag i Göteborgsg­ubbar till midsommar. På Bärby självplock i Säve har flera jordgubbsp­lantor tagit stryk av den hårda vintern. 2013 väntas bli ett dåligt bärår. Stora delar av blåbärsris­et i Västsverig­e är utslaget. Även hallon och björnbär har tagit skada av den hårda vintern.

På Bärby självplock i Säve har jordgubbar­na börjat mogna, men det handlar inte om några mängder.

– Vi vågar inte lova att det går att ha självplock till midsommar. Som det ser ut nu kommer vi att få en sämre skörd i år jämfört med i fjol, säger odlaren Bernhard Hertzman. TACK VARE DE stora plasttunnl­arna ovanför jordgubbsp­lantorna kan de i alla fall dra i gång gårdsförsä­ljningen av de första gubbarna till helgen.

De som växer på friland är inte

”Vi vågar inte lova att det går att ha självplock till midsommar” BERNHARD HERTZMAN,

odlare

klara förrän om några veckor.

Odlare i övriga Sverige har också haft problem med tjäle och kyla. Magnus Engstedt på Bärfrämjan­det hade dock räknat med ännu större bekymmer. – ETT TAG såg det inte ut att bli några gubbar till midsommar. Som tur är blev vädret bättre och vi kom ikapp. Tillgången blir nog rätt god, men från Göteborg kommer det inte att finnas mycket, säger han. HAN KONSTATERA­R att det är ganska vanligt att Göteborgsg­rossister köper upp jordgubbar som odlats i Skåne, på Öland eller i Småland.

Där finns det mogna jordgubbar sedan nästan två veckor tillbaka.

– Men det är klart att de lokala odlarna har försprång när det gäller kvaliteten. De kan plocka sina gubbar på morgonen och nå ut till konsumente­n samma dag. De från Skåne är plockade en eller två dagar i förväg, säger Magnus Engstedt.

 ??  ??
 ?? Bilder: PER WAHLBERG ?? VäXTHUSEFF­EKT. På fredag öppnar Bärby självplock för säsongen. Grannen Sami Sajsalem lyckades samla ihop till en låda jordgubbar i går, men årets skörd väntas bli sämre än fjolårets.
Bilder: PER WAHLBERG VäXTHUSEFF­EKT. På fredag öppnar Bärby självplock för säsongen. Grannen Sami Sajsalem lyckades samla ihop till en låda jordgubbar i går, men årets skörd väntas bli sämre än fjolårets.
 ??  ?? FöRSENADE. Plantorna har tagit stryk av den hårda vintern och kalla våren.
FöRSENADE. Plantorna har tagit stryk av den hårda vintern och kalla våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden