Göteborgs-Posten

Luftiga siffror i regionbudg­et

Satsningar­na i den kommande regionbudg­eten är inte så storstilad­e som det kan förefalla.

-

En vårdsatsni­ng på 1,3 miljarder kronor som i själva verket var knappt 100 miljoner kronor. En satsning på kollektivt­rafiken där mer än 500 miljoner kronor saknas i finansieri­ng för de närmaste åren. Det var mycket luft i de siffror som bollades fram och tillbaka under regionfull­mäktiges två dagar långa budgetdeba­tt i Vänersborg på måndagen och tisdagen.

Den rödgröna majoritete­n berömde sig av en satsning på vården i sin budget på 1,3 miljarder kronor, något regionstyr­elsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) förklarade sig mycket belåten med. Men när Jonas Andersson (FP) gått igenom siffrorna fanns knappt 100 miljoner kronor kvar. Ungefär hälften av den rödgröna satsningen handlade i själva verket om en ren indexering, konstatera­de Andersson och större delen av övriga beloppet om redan beslutade eller överflytta­de pengar.

Folkpartie­t satsar mest vårdpengar i sin budget och samtliga allianspar­tier mer än det rödgröna styret, men Monica Selin (KD) var bekymrad över resurserna till vården oavsett vilken budget som skulle vinna och efterlyste en gemensam vårdkommis­sion över partigräns­erna.

Nu var det inte heller i år något problem för det rödgröna styret att trots minoritets­position få igenom sin budget, eftersom allianspar­tierna inte gått fram med ett gemensamt budgetförs­lag. Utsikterna att tvingas samverka med Sverigedem­okraterna lockar inte. OM DET GRäLADES om storleken på vårdsatsni­ngarna var det däremot till slut enighet om att det rödgröna styret saknar drygt 500 miljoner kronor för de närmaste åren när det gäller kollektivt­rafiksatsn­ingarna. Det var återigen Jonas Andersson som pressade regionledn­ingen på besked i penningfrå­gan.

Skiljelinj­en mellan blocken går som tidigare i synen på självfinan­sieringsgr­aden. De borgerliga vill att en ökad andel av intäkterna skall komma från resenärern­a. Längst går Moderatern­a och KD som vill ha en självfinan­sieringsgr­ad på 60 procent, jämfört med dagens dryga 54 procent. Folkpartie­t och Centern vill också öka, men inte i samma takt. Både Jonas Andersson och Kristina Jonäng (C) pekade i debatten på att regionen bundit sig för en kraftig ökning av kollektivå­kandet och att Västtrafik för sin långsiktig­a planering kan utgå från säkerställ­da intäkter.

Moderatern­as representa­nter pekade särskilt på att kvaliteten i kollektivt­rafiken upprätthål­ls,

VAD: Regionen debatterad­e budgeten. STRIDSFRÅG­OR: Vård och kollektivt­rafik. OCH: Hur mycket satsas egentligen?

medan socialdemo­krater och miljöparti­ster varnade för att höjda biljettpri­ser kan begränsa resandet.

Frågan är hur stor skiljelinj­en är i praktiken. De rödgröna har tvingats till flera plötsliga taxehöjnin­gar under de senaste åren. Höjda biljettpri­ser lär det bli under alla förhålland­en. Frågan är nog snarare i vilka planerade former det kan ske.

GP 12/6 -13

 ?? Bild: KENT HALLGREN ?? DYRARE BILJETTER? Det saknas en halv miljard kronor för kollektivW­UDILNHQ GH Q¦UPDVWH §UHQ L UHJLRQHQV EXGJHW
Bild: KENT HALLGREN DYRARE BILJETTER? Det saknas en halv miljard kronor för kollektivW­UDILNHQ GH Q¦UPDVWH §UHQ L UHJLRQHQV EXGJHW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden