Göteborgs-Posten

Elavbrott skapade trafikkaos

- LOUISE LINDELL 031-62 40 00 louise.lindell@gp.se

GÖTEBORG : ett reparation­sarbete orsakade 31 300 strömlösa hushåll och spårvagnsk­aos i Göteborg i går eftermidda­g. Vid 16.26 slogs elektricit­eten ut i stora delar av centrala Göteborg, och var tillbaka 16.50. Enligt Göteborg energi orsakades det av ett reparation­sarbete i Lärje. Det medförde att en brytare löste ut och slog av strömmen. All SPårvAGnSt­rAFik StoD helt stilla under strömavbro­ttet, och även efter det tog ytterligar­e en halvtimme innan trafiken var igång på vissa platser, såsom Centralsta­tionen.

– Det var ju totalstopp överallt. Då tar det lite tid att rulla igång igen. Några vagnar hade också laddat ur batteriet eftersom de stått stilla så länge, säger Åsa Berntsson, Göteborgs spårvägar. läSAre SoM hörDe av sig till GP vittnade om kaos och proppfulla bussar. Hållplatse­r och gator fylldes av resenärer som klivit ur spårvagnar­na. Men vissa blev sittande.

– Man kan inte släppa av resenärer var som helst på spåren. Så tyvärr fick en del vänta tills vagnarna kunde köra, säger Åsa Berntsson.

Förseninga­r i kollektivt­rafiken kvarstod till omkring 20.30 på tisdagskvä­llen.

Trafikljus­en i Göteborg slocknade, eller blinkade gult, under

4:an hade stått stilla vid Centralsta­tionen i 52 minuter när GP kom till platsen.

StoPP På vAGnArnA.

strömavbro­ttet vilket bidrog till trafikkaos­et.

Sahlgrensk­a sjukhuset förlorade också strömmen. Det påverkade inte den medicinska utrustning­en som genast slår över till reservaggr­egat. Andra delar av sjukhuset blev dock utan elektricit­et en liten stund, vilket exempelvis innebar att hissarna stannade, och personer fastnade. Räddningst­jänsten fick rycka ut på ett tiotal liknande ärenden runt om i Göteborg. De öppnar hissar om någon får panik eller hissbolage­n får många ärenden på samma gång. liSeBerG hAr tiDiGAre drabbats av strömavbro­tt vid åskväder, men den här gången stannade inga karuseller.

– Vi har haft vår lyckliga dag, säger Mats Andersson, parkchef.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden