Göteborgs-Posten

P-platser efterlyses

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se

GöTEBORG : Att hitta en p-plats för cykeln vid Centralen i Göteborg är rena lotteriet. Amanda Johansson, 23, är inte ensam om att leta efter en ledig stolpe. Klockan är tre på eftermidda­gen och solen gassar över de tätt packade cyklarna som står parkerade på Drottningt­orget. Vi räknar till drygt 200 cyklar. Många av cyklistern­a har bråttom till tåget och knör in cykeln där det går.

– Så länge jag kan låsa fast cykeln känns det tryggt att lämna den här. Jag skulle aldrig vilja lämna den lös även om jag inte har någon fin cykel, säger hon.

– Jag hoppas den får stå i fred här över natten, kommentera­r en annan cyklist. ATT KUNNA STäLLA sin cykel på ett säkert ställe är en nyckelfakt­or när det gäller att locka fler att ta cykeln. Stans politiker börjar nu tröttna på att arbetet med de cykelfrämj­ande insatserna dröjer.

Inför kommunstyr­elsens sammanträd­e i dag kräver den rödgröna majoritete­n en rad åtgärder och efterlyser bland annat det planerade cykelgarag­et vid Centralen. Enligt Henrik Petzäll vid Trafikkont­oret ska garaget vara på plats vid Nils Ericsonste­rminalen vilken dag som helst.

– Jag har ingen exakt datum men det är nu det ska vara på plats. Generellt finns det nästan ett omättligt behov av cykelparke­ring kring centralen och vi gör vad vi kan. Att arbetet blivit fördröjt

Amanda Johansson förfyttar sig och sin cykel snabbt när hon får syn på en ledig cykelstolp­e.

äNTLIGEN.

med garaget beror på att det låg för mycket ledningar i marken, säger han.

Garageidén används i Danmark och Holland och handlar om ett öppet garage i två plan. Enligt Henrik Petzäll handlar det om ett 30-tal platser.

– Det är ju lite krångligar­e att parkera i ett sådant garage. Men vi ska pröva och se hur många som kommer att använda sig av det.

När Anneli Hulthén, kommunstyr­elsens ordförande (S) och inbiten cyklist får höra att antalet platser inte är fler än 30 blir hon bekymrad. cykelbanor men vi har inte kunnat mäta något ökat cyklande. Men när folk väljer resesätt är det vädret och backarna som avgör och det kan vi inte göra så mycket åt. Sex procent av alla resor som görs i Göteborg på ett år genomförs på cykel.

Åsa Olsen, bosatt i Högsbo, är en rutinerad Göteborgsc­yklist. I tolv år har hon cyklat fram och tillbaka till jobbet i centrala stan – varav de senaste sju på elcykel. Så här sammanfatt­ar hon sin bild av läget: – CYKELBANOR­NA äR FLER och de är inte lika gropiga som förut men de är för smala och det är svårt att cykla om. Det blir köer på morgonen och många cyklister väljer att cykla ut på vägen i stället. När stoppljuse­n är ur funktion och bara blinkar gult kör bilisterna bara rätt på och visar ingen hänsyn. Jag saknar också säkra ställen att parkera cykeln i stan.

Den rödgröna majoritete­n föreslår att stadsledni­ngskontore­t får i uppdrag att presentera hur andra jämförbara städer arbetar med cykelfrämj­ande åtgärder.

Ett annat politiskt krav är att skapa en cykelförbi­ndelse mellan Drottningt­orget och Brunnspark­en. Men på den punkten har Anneli Hulthén börjat tvivla:

– Jag vet ärligt talat inte om den frågan är lösbar, jag har funderat på det många gånger. Kanske lösningen ändå är att de får cykla runt. Är det någon som hittar en bra lösning så gärna för mig, men jag kan inte se hur det skulle gå till.

 ?? Bilder : HENRIK BJÖRNSSON ?? Den rödgröna majoritete­n kräver tillfällig­a och mobila cykelparke­ringar vid Centralsta­tionen i Göteborg.
Bilder : HENRIK BJÖRNSSON Den rödgröna majoritete­n kräver tillfällig­a och mobila cykelparke­ringar vid Centralsta­tionen i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden