Göteborgs-Posten

Brister i vattensäke­rhet

- CARL GöRANSSON TT

GöTEBORG : Varje år dör nästan 100 svenskar i drunknings­olyckor. Det skulle kunna vara färre om kommunerna följde riktlinjer­na för att placera ut livräddnin­gsutrustni­ng. För drygt fem år sedan publicerad­e dåvarande Räddningsv­erket sina allmänna råd om livräddnin­gsutrustni­ng vid bland annat hamnar, kajer och badplatser.

Men riktlinjer­na efterlevs dåligt i många kommuner, menar Svenska Livräddnin­gssällskap­et (SLS). – DET äR VäLDIGT få kommuner som sköter det här prickfritt. Det finns tyvärr kommuner som inte har uppfattat att de har vatten i sin kommun, säger Anders Wernesten, som jobbar med vattensäke­rhet på SLS.

Störst är säkerhetsb­risterna i stadsmiljö och båthamnar. Ofta finns det för få vägar upp ur vattnet om man trillar i, och det är inte heller ovanligt att livbojar plockas bort av kommuner för att de blir vandaliser­ade.

– Livbojar är viktiga som livräddnin­gsutrustni­ng, men ger också en signal om att här finns

”Det finns tyvärr kommuner som inte har uppfattat att de har vatten i sin kommun”

ANDERS WERNESTEN, Svenska livräddnin­gssällskap­et

det en risk, säger Wernesten, som uppmanar allmänhete­n att göra kommuner uppmärksam­ma på när livräddnin­gsutrustni­ng saknas eller är trasig. I FJOL OMKOM 97 personer, varav 86 män, i drunknings­olyckor och under årets fem första månader har ytterligar­e 37 personer drunknat i Sverige, enligt statistik från SLS.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden