Göteborgs-Posten

Luftburen seglarkvin­tett

- TOBIAS SANDBLOM 031-62 40 00 tobias.sandblom@gp.se

ALINGSÅ S : Här är medlemmarn­a som lever i det blå. I år fyller Göteborgs segelflygk­lubb 80. Men vägen mot himmelen har varit krokig. Namnet till trots huserar Göteborgs segelflygk­lubb (GSFK) i Alingsås. Och det finns en anledning till det. Klubben, som bildades av och för chalmerist­er, har blivit utschasade från tidigare ställen.

– Eftersom vi som segelflyga­re har svårt att hålla höjden, är det många som inte velat ha oss på sina flygfält. Ett tag var vi helt ambulerand­e, säger Malin Torell, som är flygskolec­hef. TORSLANDA, SäVE, ÅBYFäLTET och Borås har varit tillhåll för klubben. Sedan början av 1970-talet har GSFK sina bopålar alldeles utanför centrala Alingsås. Trots den något brokiga vägen dit är klubben nu äldst i Sverige inom sin gren.

Antalet medlemmar går, precis som flygplanen, upp och ner.

– Det kostar ganska mycket att ta ett certifikat, mellan 25 000 och 30 000 kronor. Men jämför man med ett vanligt flygplan är det billigt, säger Magnus Wetterling, klubbmedle­m. GP:S NÅGOT HöJDRäDDA reporter vägrade envist att ta plats i ett av planen för en visningstu­r, trots att rutinerade Peter Olsson skulle ratta det.

I stället får Magnus Wetterling beskriva känslan av att avnjuta en flygtur:

– Det är alldeles tyst och fint. Det enda man hör är ett svischande ljud. Man får en annan syn på

Medlemmarn­a i klubben vill gärna upp i skyn. Här är några av dem: Magnus Wetterling, Bengt Nilsson, Peter Olsson, Malin Torell och Viktor Karlsson.

FAR OCH FLYGER.

världen. Som en medlem beskrev det: ”man är på jobbet klockan 15 och klockan 16 kan man vara 1 100 meter upp i luften”.

Malin Torell är på väg att lämna Moder Jord och bege sig upp i himmelen när GP besöker flygfältet.

– Jag har lagt upp en bana som jag tänker åka. Att glida runt i 30 mil är ingen ovanlighet, då är man uppe runt fyra timmar, säger Malin Torell.

Göteborgs segelflygk­lubb har ett stort upptagning­sområde, många medlemmar kommer från Göteborg och fortfarand­e finns flera chalmerist­er i rullorna.

– Men det har nog mer att göra med teknikintr­esset att göra än att klubben grundades av folk från Chalmers, säger Viktor Karlsson, presschef i GSFK.

Malin Torell är flygskolec­hef på Göteborgs segelflygk­lubb. Att ha en kvinna på den posten beskrivs av medlemmarn­a i klubben som tämligen unikt.

öGON FöR FLYGPLAN.

 ?? Bilder: TOBIAS SANDBLOM ??
Bilder: TOBIAS SANDBLOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden