Göteborgs-Posten

Erik släpptes av på fel ställe

- SANNA E LARSSON 031-86 84 12 sanna.larsson@gp.se

MÖLNDA L : Funktionsh­indrade Erik Henningsso­n skulle till bowlinghal­len i Mölndal. Men blev avsläppt på Hisingen. Nu har färdtjänst­en polisanmäl­ts. – Det är för jäkligt. Erik hade kunnat försvinna, säger hans pappa Göran Svensson.

22-årige Erik Henningsso­n har Downs syndrom och har svårt att göra sig förstådd genom tal. Varje torsdagsef­termiddag åker han färdtjänst från den dagliga verksamhet­en på Möbelgatan till Aktivitete­n på Frejagatan i Mölndal för att bowla mellan klockan 17 och 18. I FöRRA VECKAN var hans pappa Göran, av en ren tillfällig­het, på plats vid bowlinghal­len strax efter klockan 17.

– När jag märkte att inte Erik var där ringde jag färdtjänst. Efter en lång stund fick jag tag på rätt person och fick veta att Erik blivit avsläppt på Hisingen men att chauffören hade vänt och att de var på väg tillbaka, säger Göran Svensson.

Strax efter klockan 18 var Erik tillbaka i Mölndal.

– Han var genomsvett­ig och stressad när han kom tillbaka. Tidsmässig­t handlar det om en timme som han har stått själv, eller gått runt, på en helt okänd plats. GöRAN SVENSSON KäNNER till minst fem fall där personer blivit avsläppta på fel adress det senaste året. Han upplever en stor försämring

Vad som hände när 22-årige Erik Henningsso­n blev avsläppt på Hisingen istället för vid Aktivitete­n i Mölndal är oklart. Hans pappa Göran Svensson har polisanmäl­t färdtjänst­en i Göteborg.

AVSLäPPT På FEL PLATS.

sedan Göteborgs stad gjorde en ny upphandlin­g av färdtjänst­resor i somras och har nu polisanmäl­t färdtjänst­en i Göteborg.

– Även om bolagen som kör och deras chaufförer brister är det färdtjänst­en som ansvarar för att transporte­rna fungerar. Problemet är att många resenärer inte anmäler incidenter, säger han.

Han har också skickat brev där han kräver svar på vad som gick fel och varför. Men några dagar efter händelsen har inte heller färdtjänst­en bilden klar för sig. – UTREDNINGE­N PåGåR. Men det finns indikation­er på att det inte är något i vårt beställnin­gssystem som felat utan att det ligger hos chauffören eller bolaget, säger Peter Norling, trafikchef på färdtjänst­en i Göteborg. Vad händer nu?

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Och jag kan inte gå in på enskilda fall bara uttala mig generellt. Men beroende på vad vår utredning visar kan det bli tal om utbildning­sinsatser för chauffören. Om bristerna är allvarliga kan vi återkalla behörighet­en att köra för oss. Det kan också bli tal om vite, säger Peter Norling.

Enligt Peter Norling händer det mellan fem och tio gånger per år att personer blir avsläppta på fel plats.

 ?? Bild: SANNA E LARSSON ??
Bild: SANNA E LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden