Göteborgs-Posten

Kenyaner får

Ett hemligt brittiskt arkiv är underlag för processen

-

Den brittiska regeringen har gått med på att kompensera tusentals kenyaner för övergrepp under kolonialti­den. Beslutet väntas leda till ytterligar­e krav från en svunnen tid. – Ålderns höst genomlever man med hjälp av minnen från ungdomen, säger ett ordspråk på kikuyu. Men jag har inget att leva av eftersom min ungdom stals från mig, sade Wambugu Wa Nyingi i rätten förra året.

Han är en av de målsägande kenyanerna i den fyra år långa rättstvist, som lett till att han och tusentals landsmän nu kompensera­s för övergrepp som begicks mot dem under 50-talets Mau Mauuppror. Kenya var då fortfarand­e en brittisk koloni och Mau Maurörelse­n stred för att återta mark från vita nybyggare.

Det mycket blodiga upproret banade väg för Kenyas självständ­ighet men ledde även till interna splittring­ar och fram till 2002 var Mau Mau-rörelsen förbjuden i Kenya. Först därefter kunde de gerillavet­eraner som överlevt överväga att kräva skadestånd från Storbritan­nien. PROCESSEN INLEDDES 2009 sedan en domstol i London gett fem åldriga kenyaner rätt att pröva saken. Brittiska regeringen­s advokater hävdade genast att klagan borde riktas mot den kenyanska regeringen som i och med självständ­igheten tagit över frågan. När det ogillades, hävdade advokatern­a att det gått för lång tid och att tillräckli­gt underlag därmed saknades för att en rättvis rättegång skulle vara möjlig.

Den följande jakten på dokumentat­ion tvingade Storbritan­nien att öppna ett tidigare hemligt arkiv, innehållan­de 8 000 dokument från 37 tidigare kolonier, däribland Kenya.

I arkivet fanns bland annat en promemoria från dåvarande kronjurist­en Eric Griffith-Jones, som beskriver misshandel­n av fångarna i Kenya som ”plågsamt likt tillstånde­t i Nazityskla­nd eller Kommunistr­yssland”.

Trots sina farhågor godkände han dock, enligt The Guardian, en ny lag som sanktioner­ade misshandel med kommentare­n: ”Om vi ska synda, måste vi göra det i tysthet”.

I oktober förra året slogs det fast

Det blodiga Mau Mau-upproret banade väg för Kenyas självständ­ighet

 ?? Bilder: BEN CURTIS ?? GLäDJE. En Mau Mau-veteran h¸jer handen i en segergest efter att ha fått besked om att den brittiska regeringen fattat beslut om kompensati­on.
Bilder: BEN CURTIS GLäDJE. En Mau Mau-veteran h¸jer handen i en segergest efter att ha fått besked om att den brittiska regeringen fattat beslut om kompensati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden