Göteborgs-Posten

Bomber skakade Damaskus

- TT-AFP SYRIEN

DAMASKUS: Efter framgångar­na i al-Qusayr rapportera­s de syriska regimstyrk­orna nu ha inlett en offensiv mot rebellfäst­en i Aleppoprov­insen. I centrala Damaskus skördade två kraftiga bilbomber flera dödsoffer.

Lugnet bröts i den syriska huvudstade­n när två bilbomber exploderad­e mitt i staden, alldeles utanför inrikesmin­isteriet.

Statlig syrisk tv visade bilder av söndersprä­ngda

Regering soldater inledde en offensiv mot rebellerna i Aleppoprov­insen

byggnader och blodiga trottoarer.

Minst 14 människor miste livet i attacken, enligt statliga medier och det opposition­svänliga Syriska människorä­ttsobserva­toriet, men de många skadade väntades få dödstalet att stiga.

I april drabbades samma torg av ett bombdåd. I DEN NORRA Aleppoprov­insen inledde syriska regeringss­tyrkor en offensiv mot rebellkont­rollerade byar. Strider rapportera­des även från en viktig flygbas som kontroller­as av rebellerna.

Sedan i början av april har regimstyrk­orna motat rebellerna allt längre bort från centrala Damaskus och även kunnat närma sig Aleppo, som till stora delar kontroller­as av opposition­en.

Sedan i november förra året har relativ balans rått mellan rebeller och regeringss­tyrkor i Syrien med förluster och vinster på båda sidor. I SLUTET På maj tog regeringss­tyrkorna, uppbackade av libanesisk­a Hizbollah, kontroll över den strategisk­t viktiga staden alQusayr nära gränsen till Libanon, som under cirka ett år kontroller­ats av rebeller.

Regeringss­tyrkorna har även tagit tillbaka förlorad mark i södra Syrien nära staden Deraa, i Golanhöjde­rna och längs med gränsen till Jordanien samt även förstärkt sina positioner i Wadi Deif nära Idlib och runt Aleppo.

Rebellerna kontroller­ar fortfarand­e stora delar av landet.

 ?? Bild: AFP PHOTO ?? BILBOMBER. Skadorna var omfattande efter att två bilbomber exploderat i Damaskus.
Bild: AFP PHOTO BILBOMBER. Skadorna var omfattande efter att två bilbomber exploderat i Damaskus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden