Göteborgs-Posten

Sätt stopp för vargarnas djurplåger­i

- V Gustavsson

Bara under de senaste dagarna har ett stort antal får i Västra Sverige hittats dödade eller svårt rivna av varg. Om någon person hade orsakat djur motsvarand­e skador och lidande hade denne givetvis blivit straffad för grovt djurplåger­i.

Länsstyrel­sens kommentar är att lantbrukar­e uppmanas att hålla koll på sina djur och öka tillsynen. De har anledning att vara oroliga just nu, vargen finns ju i området och det är mycket troligt att den gör ett angrepp till.

Så brukar det vara med vargar.

Menar ansvariga politiker och tjänstemän att tamdjurens lidande är acceptabel­t, om inte ägarna förpassar djuren till starkt inhägnade områden? Eller håller vakt dygnet runt?

Och vad händer med de landskap som våra tamdjur nu håller öppna? Skall de också offras för att vargarna skall ta över?

Nej — beskedet till alla ansvariga måste bli: Vi skall inte ha vargar där djurskötse­l bedrivs. Sluta med detta gullande av ett rovdjur som inte hör hemma i de flesta delar av Sverige. Och därmed också det orimliga slöseriet med skattepeng­ar att flytta vargar till områden där den inte vill eller skall vara.

Vargarna behövs lika lite som vildsvinen, som nu har blivit till en eländig plåga, eftersom man negligerad­e risken för deras ohejdade spridning.

Ta ert ansvar den här gången och sätt stopp i tid!

 ?? Arkivbild: BENGT CHRISTIAN ?? SLUTGULLAT. 3ROLWLNHUQ­D P§VWH VOXWD JXOOD PHG YDUJHQ RFK KLQGUD GHVV RKHMGDGH VSULGQLQJ DQVHU 9 *XVWDYVVRQ
Arkivbild: BENGT CHRISTIAN SLUTGULLAT. 3ROLWLNHUQ­D P§VWH VOXWD JXOOD PHG YDUJHQ RFK KLQGUD GHVV RKHMGDGH VSULGQLQJ DQVHU 9 *XVWDYVVRQ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden