Göteborgs-Posten

Dagens arbetssitu­ation i förlossnin­gsvården ger varken patienter eller personal den möjlighet till vård de har rätt att få eller rätt att ge

-

förlossnin­gspatiente­r samtidigt, arbetspass efter arbetspass. Vi är en tålig grupp med vana vid tillfällig­t extrem arbetsbela­stning och akuta händelser, men den nuvarande konstant höga arbetsbela­stningen, som ofta innebär att man varken hinner göra måltidsupp­ehåll eller gå på toaletten, innebär

Akuta åtgärder nödvändiga

För närvarande pågår en stor omorganisa­tion med fokus på effektivis­ering och förbättrin­g. Det välkomnar vi, men att uteslutand­e lägga fokus på detta medför i dagsläget att resurser från det dagliga arbetet tas i anspråk. Därför handlar det nu om att ansvariga som akut åtgärd måste ge mer resurser till förlossnin­gsvården!

Detta gäller inte minst den kommande sommaren med tanke på vår redan slimmade grundbeman­ning. Vi kräver att man sätter in resurser omgående med en grundbeman­ning som är anpassad för en god och säker vård och en rimlig arbetsbörd­a för personalen.

Vi vill att vår arbetsgiva­re ser och hör oss och respektera­r oss för såväl vår kunskap och kapacitet som våra begränsnin­gar. Vi får ofta till svar att ”förlossnin­gsvården har fina siffror” men vi går ju på knäna och utför en vård på bekostnad av oss själva och vår egen hälsa!

Vi har en skyldighet att utföra en god vård men också rättighete­n till en god arbetsmilj­ö. Sjukvårdsp­olitiker, sjukhusdir­ektör, obstetrikl­edning – lyssna på oss! Se till att vi får personal så att vi hinner vårda våra kvinnor och följa riktlinjer och rekommenda­tioner. Ge oss en chans att sköta vårt jobb!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden