Göteborgs-Posten

” Det handlar om

-

Svenskt Näringsliv­s ordförande Jens Spendrup tror inte att politiker kan skapa nya jobb. FÖRETAGAND­E: Om man vill skapa välstånd och jobb i Sverige måste många fler människor förverklig­a sina drömmar att starta eget. Men då måste skatter och arbetsgiva­ravgifter minska och arbetsrätt­en förändras, tycker Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv. Göteborg står överst på listan när Jens Spendrup, bryggarkun­g och nyvald ordförande i Svenskt Näringsliv, ger sig ut i landet och träffar medlemmar. I går berättade han om sina visioner på organisati­onens sommarlunc­h på Park Aveny, och träffade också GP. Och Jens Spendrup ser som sin främsta uppgift att förändra attitydern­a till företagand­e och beskriva behoven för ett förbättrat företagskl­imat.

– Det viktigaste är att tala om hur vi i Sverige ska behålla och stärka vår konkurrens­kraft i den globala värld som vi lever i. Inte minst med tanke på den relativt höga arbetslösh­et vi har i landet som är ett stort problem, och skapar många andra problem med utanförska­p och orolighete­r. I botten handlar det om brist på jobb – kanske en miljon jobb saknas i landet, säger Jens Spendrup. EN MILJON JOBB. En ofantlig siffra. Inte minst med tanke på att det inte skapats mer än 100 000 nya jobb i privata sektorn sedan 1950-talet. Under de senaste 20 åren har åtta av tio nya jobb tillkommit i små och medelstora företag.

– Man kan aldrig starta ett stort företag på en gång. Det börjar alltid med det lilla i grunden. Sedan får vi hoppas att någon på 100 eller 1 000 blir en stor arbetsgiva­re. Men fram följande åtgärder för att underlätta för att fler ska våga starta eget:

Lägre kapitalska­tter. Sverige har dubbelt så höga kapitalska­tter som jämförbara länder, och är ett hinder för finansieri­ng till nya projekt.

Byråkrati och regelkrång­el som kostar tid och pengar. Lägre arbetsgiva­ravgifter. Förändring­ar i arbetsrätt­en, det vill säga lagen om anställnin­gsskydd, las. – FöR MIN EGEN del som företagare på ett stort företag som Spendrup var inte las vårt största problem. Men det är det däremot för den lilla företagare­n. Lagen gör att man inte vågar anställa och expandera. Det finns två sidor av varje slant. Och för att det ska bli lättare att anställa i Sverige, måste det också vara lättare att avskeda, säger Jens Spendrup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden