Göteborgs-Posten

Vad räcker 130 Miljoner kronor till?

- MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

Nu presentera­s anbudsunde­rlaget för ”Nya Rambergsva­llen”. Beslut om utseende fattas i slutet av augusti. – Vår utmaning blir att fylla den varje enskild match, säger BK Häckens klubbdirek­tör Dennis Andersson.

Häcken-Halmstad i slutet av oktober blir sista matchen på gamla Rambergsva­llen, i januari inleds bygget av den arena som tas i bruk 2015.

I projektgru­ppen som tagit fram underlaget under ett 30-tal sammankoms­ter har projektled­are JanÅke Johansson (Higab), Lars-Erik Gustavsson (Got Event) och Dennis Andersson (BK Häcken) suttit.

– En positiv process. Nu blir frågan: Vad räcker pengarna – de 130 miljonerna – till? Det är inget Nou Camp vi talar om, säger Häckens Dennis Andersson.

– Det blir en arena för 6–7 000 åskådare, så tajt och intim som möjligt.

Dennis Andersson och projektgru­ppen pekar på fyra framgångsf­aktorer för den nya arenan:

– Det är viktigt att få till så branta läktare som möjligt, att den är kringbyggd, att taket täcker långlinjen och att ljudanlägg­ningen håller måttet.

Förra säsongen hade Häcken ett publiksnit­t på 4 348 åskådare. Målet att nå ett snitt över 6 000 innehåller förutom den nya arenan även bortplocka­d och välfylld ”Gothiamatc­h” på Ullevi samt publikdrag­ande hemmamatch mot IFK Göteborg på samma arena.

– Det går inte att ha 2 500 mot Gefle i framtiden. Det avgörande blir de sportsliga resultaten och fotbollsty­p. Vi är övertygade om att man vill se passningso­rienterad fotboll. Lägger man dessutom till en ny, fräsch arena är det ingen omöjlighet, säger Dennis Andersson.

– När vi väl har fått arenan har vi inget att skylla på, det är upp

till oss själva. En kittlande utmaning.

Apropå totalkostn­aden på 130 miljoner och vad de skall satsas på säger Häckens klubbdirek­tör så här:

– Jag gör det hellre bra för våra kunder, det vill säga publiken, än att ha flådiga badkar för våra spelare.

Got Event står för driften där hyresgäste­rna betalar enligt ”Gamla Ullevi-normer”, vilket i så fall bland annat innebär två kronor per åskådare och seriematch i rörlig kostnad.

Arenan ersätter Valhalla IP som vinteraren­a för cup- och träningssp­el och kommer användas av alla elitföreni­ngar i Göteborg.

Var Häcken spelar sina hemmamatch­er 2014 är fortfarand­e oklart.

– Vi har inlett en diskussion med Got Event om Gamla Ullevi. Vår ståndpunkt är att serietillh­örighet bör styra, säger Dennis Andersson.

 ?? Arkivbild: LAILA EKSTEDT ?? BYTER SKEPNAD. I slutet av oktober spelas sista matchen på Rambergsva­llen. Sedan väntar ombyggnad.
Arkivbild: LAILA EKSTEDT BYTER SKEPNAD. I slutet av oktober spelas sista matchen på Rambergsva­llen. Sedan väntar ombyggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden