Göteborgs-Posten

UPPRORET VILL

-

erDOgan Har Mer och mer lagt sig i folks dagliga liv. På samma sätt som många av hans anhängare tidigare vände sig mot kemalister­nas försök att reglera deras tillvaro med förbud av huvudduk i offentliga sammanhang och en av staten sanktioner­ad version av islam känner sig nu det sekulära Turkiet satt under förmynderi med uppmaninga­r om att varje kvinna bör ha tre barn, krav på förbud mot kejsarsnit­t och aborter, bestämmels­er om färgen på läppstifte­n på Turkish Airlines flygvärdin­nor och anklagelse­r om att alla som smakar alkohol är alkoholist­er.

De stora medierna har skrämts till tystnad. Reportrar utan gränser rankar nu Turkiet på plats 154 bland 179 efter länder som Irak och Ryssland. Återhållsa­mheten om händelsern­a på Taksim har varit skandalös där de tre stora tv-kanalerna inklusive CNN Turk länge i stort sett förteg vad som hände.

Vad vi nu ser utspelas är emellertid inte en kamp mellan sekularist­er och islamister utan mellan pluralism och maktfullko­mlighet. Erdogans religiosit­et är inte huvudfråga­n utan hans odemokrati­ska styre och den nyliberala ekonomiska politik som till så stor del ligger bakom missnöjet.

Under valkampanj­en 2011 låg tonvikten framför allt på ekonomisk tillväxt och stora infrastruk­turprojekt – som en tredje bro över

sad vi nu ser utspelas är inte

Erdogans auktoritär­a tendenser har blivit alltmer framträdan­de efter valet 2011. Känslan att det sekulära auktoritär­a styre som i decennier utövades i Kemal Atatürks namn är på väg att ersättas av ett nytt med andra förtecken har vuxit sig allt starkare. På samma sätt som sekularism­en tidigare påtvingade­s uppifrån fruktar nu många nu att de skall påtvingas en mera konservati­v livsstil.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden