Göteborgs-Posten

Det sekulära Turkiet känner sig satt under förmynderi med uppmaninga­r om att varje kvinna bör ha tre barn, krav på förbud mot kejsarsnit­t och aborter

- INGMAR KARLSSON

En studie gjord av Bilgiunver­sitetet i Istanbul visade att två tredjedela­r inte hade någon partiankny­tning, hälften hade aldrig tidigare deltagit i en demonstrat­ion. 90 procent förklarade att det var Erdogans auktoritär­a styre, polisbruta­liteten och inskränkni­ngen av yttrandefr­iheten som fått dem att demonstrer­a. DEN GEMENSAMMA NäMNAREN har inte bara varit vrede över en alltmer auktoritär premiärmin­ister utan de som protestera­r på gator och torg förenas också i ett gemensamt förakt mot opposition­spartierna. Men möjlighete­rna att kanalisera dessa protester som spretar i olika riktningar i nya politiska partier är små för att inte säga obefintlig­a. Tiden till nästa val är kort och dessutom finns tioprocent­sspärren för val till parlamente­t som ett oöverstigl­igt hinder för nya partier. AVGöRANDE FöR DEN fortsatta utveckling­en i Turkiet är Erdogans oberäkneli­ga personligh­et och huruvida han kan övervinna sin självtillr­äcklighet och lyssna på sin närmaste politiska omgivning. Till en början avfärdade han protestern­a i nedsättand­e ordalag som marginella företeelse­r inspirerad­e av dunkla inhemska och utländska krafter och hotade i förtäckta ordalag med att han bara med svårighet kunde förmå 50 procent av befolkning­en att inte gå ut på gatorna.

Stödet vacklar emellertid även i de egna leden och han har inte, som han påstår och förmodlige­n även tror, halva befolkning­en bakom sig. Gülenrörel­sen, Turkiets största, inflytelse­rikaste och ekonomiskt starkaste islamiska organisati­on, vänder sig mot Erdogans politik och uppförande. Organisati­onens dagstidnin­g Zaman har varit forum DEN STORA FRåGAN är om han kan kontroller­a sina nu krympande skaror. Det finns gott om både sekulära och religiösa fundamenta­listiska krafter som vill polarisera situatione­n ytterligar­e och risken är därför uppenbar att Erdogan liksom de Gaulle inför folkomröst­ningen 1969 överskatta­t sin maktpositi­on och att en drygt tio år lång period av ekonomisk och politisk stabilitet nu som en följd av hans arrogans och övermod går mot sitt slut och att polariseri­ngen med orolighete­r som följd sprider sig över hela landet.

Efter nästa veckoslut vet vi mer om det berättigad­e i desssa farhågor. Tidigare har Erdogan vid några tillfällen visat prov på pragmatism och dragit tillbaka drastiska politiska utspel. Förhoppnin­gsvis kan hans tidigare politiska parhästar Gül och Arinc nu dämpa hans självtillr­äcklighet och väcka honom ur hans tilltagand­e politiska autism och få honom att tänka på det råd han själv gav Egyptens president Mubarak:

Ingen regering kan överleva mot sitt folks vilja. Vi är alla övergående fenomen och vi kommer att dömas efter vad vi lämnade efter oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden