Göteborgs-Posten

Inbrott när familjen Var hemma

Sten krossade rutan på söndagsmor­gonen

- CAROLINA SVENSSON 031-62 40 00 caroline.svensson@gp.se

Ove och Sofia Nyström låg i sängen med sin nio månader gamla son tidigt i söndags morse när ligan slog till. Den senaste veckan i Göteborg har en våg inbrott skett i radhus och villor där de boende varit hemma.

Klockan är strax innan sju på morgonen och Ove och Sofia Nyström har precis vaknat. De ligger och småpratar i sängen tillsamman­s med sin lilla son Vincent när de plötsligt hör hur någonting krossas, följt av tumult och springande steg.

– Jag tänkte att nu är det någon i huset, så jag tog på mig shorts och sprang ner för trappan. Då hade tjuvarna redan hunnit ut, säger Ove Nyström.

Allt skedde på under en minut. Någon hade krossat rutan till altandörre­n på baksidan av huset med en sten, låst upp den och plockat med sig en laptop och ett Playstatio­n 3.

Vardagsrum­sgolvet var fullt av leksaker, stenen hade landat mitt ibland dem. Allt var täckt av glassplitt­er.

NåGRA DAGAR SENARE har chocken lagt sig. Den trasiga altandörre­n står öppen mot junisolen. Ove Nyström visar vilka skåp som tjuvarna hann leta igenom innan de försvann. De hittade doftljusen, men inte TV-spelen.

– Prylarna struntar jag i egentligen, det som känns otäckt är att de bröt sig in i vårt hem. Men det är riktigt tråkigt att alla bilder som fanns på datorn är borta. Det känns obehagligt att någon främling skulle kunna titta på såpass privata grejer. Festivaler vi varit på tillsamman­s, bilder från BB när Vincent föddes, bröllopsfo­ton, säger Ove Nyström.

DEN SENASTE VECKAN har en rad familjer i Göteborgso­mrådet fått oönskade påhälsning­ar på natten eller morgonen. Natten till fredag fick Göteborgsp­olisen hela fyra larm om inbrottsfö­rsök. En mamma med tre barn i Tolltorp väcktes av att någon bröt sig in i huset, men lyckades skrämma bort tjuven. I området på Hisingen där familjen Nyström bor drabbades ytterligar­e två hus i söndags morse.

– Vi har inte ens bott här i ett år. Man tror ju aldrig att sådant här ska hända. Många av grannarna har larm, och vi funderade på att installera ett, men det var så dyrt att vi struntade i det. Nu kommer vi såklart skaffa det ändå, säger Sofia Nyström. FAMILJEN NYSTRöM HAR städat vardagsrum­met grundligt, diskat allt som låg på golvet och satt en spånskiva för det stora hålet i fönstret till altandörre­n. Det kommer dröja flera veckor innan rutan kan ersättas. Vincent har fått tillbaka sin favoritnal­le efter att den finkammats.

– Man är fortfarand­e orolig att det ska gömma sig glasbitar någonstans. Det hela känns äckligt, men nu är vi ändå ganska lugna. Grannarna har stöttat och hjälpt till, och poliserna som var här och tog fingeravtr­yck sa att det är väldigt liten risk att tjuvarna skulle komma tillbaka hit, säger Sofia Nyström.

 ??  ?? VåLDSAMT.
Klockan sju en s¸ndagmorgon, när Sofia och Ove Nystr¸m redan var vakna, slog tjuvarna till. En våg av liknande
VåLDSAMT. Klockan sju en s¸ndagmorgon, när Sofia och Ove Nystr¸m redan var vakna, slog tjuvarna till. En våg av liknande
 ??  ?? CHOCKEN HAR LAGT SIG. Några dagar efter inbrottet har familjen städat och vincent fått tillbaka sin favoritnal­le. men som det var innan är det inte.
CHOCKEN HAR LAGT SIG. Några dagar efter inbrottet har familjen städat och vincent fått tillbaka sin favoritnal­le. men som det var innan är det inte.
 ?? Bilder: JESSICA BENTSEN ?? inbrott har skett den senaste veckan.
Bilder: JESSICA BENTSEN inbrott har skett den senaste veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden