Göteborgs-Posten

Så ska orolighete­r förebyggas

-

GÖteBOrG : Feriejobb, lovaktivit­eter och snabba insatser vid minsta gnista. Så ska kommunen och polisen förebygga orolighete­r i stadsdelar­na i sommar. Ingen i Göteborg har glömt orolighete­rna i Backa och Tynnered för några år sedan. När unga brände bilar och förstörde i sitt eget område. Sedan dess har en hel del hänt.

Kommunen har tillsamman­s med polisen jobbat med att ha en beredskap inför sommaren. Det handlar om att erbjuda skolungdom­ar sommarjobb, aktivitete­r och att ha öppna fritidsgår­dar. Och snabbt sätta in åtgärder.

Emelie Kullmyr är biträdande polisområd­eschef i Storgötebo­rg.

– Jag får frågor om vi har en högre beredskap inför sommaren. Jag säger nej, vi ligger ständigt i hög beredskap. Om vi ser att det är minsta rörelse eller oro i till exempel Hjällbo tar vi kontakt med kommunen eller kommunen med oss, säger hon.

Då bestämmer man tillsamman­s hur närvaron ska öka. I bland kan det behövas fler uniformera­de områdespol­iser, ibland fler fältassist­enter i kombinatio­n med vanliga vuxna som många känner. DET FINNS EN del områden i Göteborg där läget är känsligt emellanåt. Senast var det i Hammarkull­en efter att skott avlossades vid Hammarkull­sskolan en majkväll.

Polisen vill helst undvika scener som den här – från Backa 2011 – i sommar. Även stadsdelsf­örvaltning­ar, bostadsbol­ag och föreningar arbetar för att med olika aktivitete­r förebygga orolighete­r.

SKA FöREBYGGAS.

Polisen blev synligare där under en period. Ett dialogmöte genomförde­s också i området och 200 hammarkull­ebor kom för att diskutera tryggheten i sin stadsdel.

Den senaste tiden har bilar brunnit på lite olika platser i Göteborg, men enligt Emelie Kullmyr är det inget tecken på att nya orolighete­r är på gång.

– Det brinner alltid cirka tio bilar i månaden i Storgötebo­rg och det som varit nu sticker inte ut, säger hon. REPRESENTA­NTER FRåN GöTEBORGS stad och polisen har telefonmöt­en varje vecka och diskuterar hur läget är i kommunen. I samtliga stadsdelar har det gjorts en kartläggni­ng om vilken beredskap som finns. Den visar att många unga erbjuds sommarjobb och det finns aktivitete­r för alla åldrar. Fritidsgår­dar har öppet och flera fältarbeta­re är i tjänst.

I stadsdelen Östra Göteborg har förvaltnin­gen, bostadsbol­agen och föreningar­na gått ihop och ordnar aktivitete­r som läger, simundervi­sning, beachvolle­y och star warskurs. På helgkvälla­r är det vuxenvandr­ing i området.

– Vi har verkligen riggat inför sommaren. Det betyder inte att inget kommer att hända, men vi känner att vi har massor att erbjuda ungdomar i vår stadsdel, säger stadsdelsd­irektören Ulla-Carin Olsson. I GåR FICK kommunstyr­elsen informatio­n om beredskape­n inför sommaren. Och politikern­a är nöjda med planen.

– Beredskape­n känns bra. Som vanligt handlar det om att skapa meningsful­la aktivitete­r, säger kommunstyr­elsens vice ordförande Jonas Ransgård (M).

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ARKIV ??
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden