Göteborgs-Posten

Göteborgs bästa fik ”bara” tolva

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se

Ett kafé med bageri i Glemmingeb­ro utsågs i går till Sveriges bästa.

Av 250 testade kaféer platsade 175 i White guide cafés bok och det är ett Skånefik som toppar listan över Sveriges bästa kaffeställ­en.

Olof Viktors bageri och café i Glemmingeb­ro utanför Ystad fick högsta sammanlagd­a poäng med motivering­en:

”För att med exceptione­lla bröd och bakverk samt höga ambitioner på kaffeserve­ringen ha skapat ett café bortom allfarväga­rna som i samspel med den traditione­llt skånska miljön blivit en destinatio­n.” PRISERNA DELADES UT i Kungsträdg­ården i Stockholm på onsdagseft­ermiddagen då även guideboken lanserades. Koppi i Helsingbor­g hamnade på andra plats och Johan & Nyströms Konceptbut­ik i Stockholm på tredje.

Bästa fikaställe­t i Göteborg blev da Matteo på tolfte plats. Skälet är, enligt White guide Café, kaffesmake­n och kvalitén på bakverken.

– Vi har vårt fokus på kaffet med eget rosteri och det känns extra roligt att vi blir uppskattad­e för våra bakverk eftersom vi sedan två år också bakar allt själva i eget bageri, säger kaféchefen Jannike Hintz. MEN DA MATTEO är redan beryktat för sitt hemmarosta­de kaffe och hemmabakad­e bröd och kakor. Nyligen utsågs fiket till ett av världens fem bästa kaféer av den brittiska byrån Travel pr.

De övriga fyra fiken på byråns lista är Café New York i Budapest, The Bridge i London, Bow Truss i Chicago och Lindt Chocolat Café i Sydney.

 ?? Bild: HENRIK BJÖRNSSON/ARKIV ?? BäST I STAN. da Matteo hamnade högt på listan, dock inte bland de tio bästa. Men å andra sidan har man av brittiska Travel pr utsetts till ett av världens fem bästa kaféer.
Bild: HENRIK BJÖRNSSON/ARKIV BäST I STAN. da Matteo hamnade högt på listan, dock inte bland de tio bästa. Men å andra sidan har man av brittiska Travel pr utsetts till ett av världens fem bästa kaféer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden